Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Lefényképezték a hidrogénkötést

2013.10.01. 08:54 Módosítva: 2013.10.01. 08:55

Kínai tudósoknak most először sikerült lefényképezni az egyik legfontosabb hidrogénkötést. Ez a másodlagos kémiai kötés az élet szempontjából az egyik legfontosabb: ez tartja össze a DNS-t és ez adja a víz különleges tulajdonságait, például a felületi feszültséget.

untitled-102

Amikor a kis méretű hidrogénatom egy nagyobb atommal, például nitrogénnel vagy oxigénnel alkot molekulát, a nagyobb atom elszívja a hidrogén negatív töltésének egy részét. Az így kialakuló csekély pozitív töltés a másik oldalon kölcsönhatásba tud lépni más molekulák negatív többletű részével.

Az atomerő-mikroszkópos felvételen az látszik, ahogy ez a valóságban is pont úgy néz ki, ahogy a fenti logika alapján lerajzolt molekulákat korábban ábrázolták a modellekben. Az atomerő-mikroszkóp olyan eszköz, ahol a képalkotás a felületet pásztázó tű és a felület atomjai között fellépő erő mérésén alapul.

Ezt az eljárást használták még májusban a Berkeley Egyetem vegyészei és fizikusai, amikor a C26H14 molekuláról készítettek korábban sosem látott élességű és minőségű képet.