no

Halálra szexeli magát egy erszényes emlős

2013.10.08. 12:46

Egy kis méretű, Ausztráliában élő egérszerű erszényesforma emlős, az antechinus családba tartozó fajok szó szerint kifulladásig párzanak: a hím példány 2-3 hét alatt annyit, hogy végül belehal. Kénytelen így tenni: valamivel korábban leállt a spermatermelése, így ez az utolsó esélye, hogy továbbadja génjeit.

Több olyan állat is él a földön, amely öngyilkos reprodukciós stratégiát követ, ezekkel foglalkozik tanulmányában Diana Fisher, az ausztrál University of Queensland kutatója. Azt nem tudjuk pontosan, hogy miért, és miért csak ez az egy emlőscsalád viselkedik így. A kérdés nagyjából három évtizede foglalkoztatja a tudósokat, és már sokféle választ adtak rá.

Az egyik megoldás, hogy a nőstényeknek nem túl jók a túlélési esélyeik a szülés után, ezért a hímeknek a lehető legtöbb egyeddel kell pározniuk. Mások szerint ez csak ismeretlen evolúciós okokból rögzült gyes csoportoknál  . Megint mások úgy gondolják, hogy a hímek altruisták: feláldozzák magukat, hogy minél több, jobb erőforrást biztosítsanak a következő generációnak.

Fisher szerint, aki évtizedek óta vizsgálja az antechinusokat, egyik tipp sem fedi az igazságot. Csapatával adatokat gyűjtöttek 50 rovarérvő erszényesről, ez alapján kiderült, hogy az étrend a lényeg. Ezek az állatok bogarakkal táplálkoznak, ami azt jelenti, hogy évente egyszer nagyon jól laknak, utána szűkölködnek. Ez a szezonális hatás annál erősebb, minél jobban távolodunk az Egyenlítőtől.

Az antechinusok ősei Ausztráliában és Új-Guineában erős éves ingadozással néztek szembe. A legtöbb esélyt azt jelentette, hogyha a bőséges időszakban születtek az utódok, ezért a párzási időszakuk lerövidült. Innen jön a hatalmas, akár halálhoz vezető szexuális hajtás az hímek részéről: túl rövid a reprodukció szempontjából hasznos időszak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport