A nemre és a bőrszínre figyelünk először

2013.10.14. 12:57

Amikor először találkozunk idegenekkel, mi az első dolog, amit észreveszünk? A szeme színe, haja színe vagy a pólójának a mintája? A Harvard kutatói szerint a legelső dolog, amit felfogunk, az az illető neme és bőrszíne.

Az agy valós idejű szkennelésével három kutató, Juan Manuel Contreras, Richard Clarke Cabot és Jason P. Mitchell azt vizsgálta, hogy milyen idegi változások történnek az agyban, ha fekete és fehér arcokat, illetve nőket és férfiakat mutatnak az alanyoknak.

Az agynak az egyik része, a fuziform arcérzékeny terület (FFA) felelős azért, hogy e két dimenzió mentén különböztesse meg egymástól az arcokat. Az agy különböző reakciókat ad a fehérre, a feketére, a nőre és a férfira. Érdekesség, hogy ezek a jelek alig 0,2 másodperccel azután jelennek meg, miután az alany látta a képet. Jelentést persze nem kapcsol az agynak ezen része az észleléshez, csak begyűjti az információt és továbbítja az agy többi részéhez további feldolgozásra.

A kutatók fMRI-it használtak vizsgálatukhoz, ez az az eszköz, amely a véráramlást is vizsgálja az agy szkennelésével egyidejűleg. Arra kérték az alanyokat, hogy mondják meg, férfit vagy nőt látnak az eléjük tett képen. Néhány másodpercenként mutattak nekik új képeket és közben figyelték az agyi aktivitást.

Azt is megfigyelték, hogyha arra kérték az önkénteseket, hogy kifejezetten a képeken szereplők nemére figyeljenek, a bőrszín felismeréséért felelős terület akkor is aktív volt. Ez fordítva is működött, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a vizsgát az FFA állandóan felismeri a nemet és a bőrszínt.

A kutatóknak most arra kell válaszolniuk, miért van ez így. Contreras szerint az egyik magyarázat talán az evolúcióban rejlik.  • Hírek
  • Hírek