Árpád
-2 °C
4 °C

Ma is magyaré a legjobb űrfotó

2013.10.15. 09:26

Bár az USA kormányzati hivatalai, illetve az ehhez köthető projektek a költségvetési vita miatt átmenetileg szünetelnek, a NASA nem hagyta abba a Nap asztrofotója című sorozatot, az APOD-ot. A lezárás idején a Facebookon folytatott, a világ legjobb csillagászati témájú fotóit kereső sorozat ma Fényes Lóránd egy képét választotta ki. A magyar asztrofotós még júniusban készítette a fantasztikus felvételt az Eta Carinae-köd vidékéről. A kizárólag a déli féltekéről látható, NGC 3372 katalógusjelű mélyűrobjektum mintegy 300 fényévnyi kiterjedésével galaxisunk egyik legnagyobb csillaggyára. A Hajógerinc csillagképben elhelyezkedő diffúz köd szabad szemmel is látható, bár 7500 fényévnyire van tőlünk.

A képen látható ködszerű anyag porból és gázokból áll össze, a felhőrendszer nagyjából 1900 milliárd kilométer hosszan terül el a Tejúton. A rendszer legérdekesebb része a névadó csillag, az Éta Carinae, ami valaha az égbolt második legfényesebb csillaga volt. A Napnál százszor nagyobb tömegű csillag a szakemberek szerint a szupernóvává válás előtt áll. 1843-ban egy óriás csillagkitörés során a Nap tömegének tizenkétszeresét elérő anyagot dobott le magáról.

Fényes Lóránd a nyertes kép elkészítéséhez összesen 48 darab, egyenként kétperces expozícióval készült képet dolgozott össze. A Canon EOS 600D típusú fényképezőgép egy húszcenti átmérőjű és 80 centi hosszú, Newton-rendszerű távcsőre volt felszerelve. Fényes felvételei korábban is értek már el szép sikereket: az Elefántormány-ködről készített képe kategóriagyőztes lett a 2012-es Astronomy Photographer of the Yearen. A fotós honlapján számos további felvétel is látható, Fényes saját bevallása szerint 2010 végén vette meg első távcsövét, és csak 2011 elején kezdett el komolyan foglalkozni az űrfotózással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?