Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Óriási szíjhaltetemet találtak Kaliforniánál

MTI/Index
2013.10.16. 08:27

Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben búvárkodott. Megpróbálta egyedül partra vonszolni, de nem bírta.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. „Soha nem láttunk még ekkora halat” – mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. „A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt.”

2013-10-15T205710Z 412856023 GM1E9AG0CMW01 RTRMADP 3 USA-CALIFOR
Fotó: Catalina Island Marine Institute/Handout via Reuters

A szíjhalak csaknem ezerméteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csak alig tudni róluk valamit. A most talált hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek, és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének.

A szíjhalat kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak. A halat elássák a homokban, míg lebomlik, utána a csontvázat kiállítják. A szíjhalfélék a leghosszabb csontos halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán. (A legnagyobb halak a porcos halak közé sorolt cetcápák, azok akár 18 méteresre is fejlődhetnek életük során.)

2011 augusztusában egy távirányítású búvárhajó futott bele egy szíjhalba, az akkor rögzített felvételen jól látszik, milyen könnyedén navigál minden irányban a fejét feltartva, a farkát lesüllyesztve tartó hal.  • Vennék
  • Hírek