Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Egyetlen előemberfaj létezhetett

2013.10.18. 18:39

Egy, a Science-ben megjelent kutatás megkérdőjelezte, hogy több különböző előemberfaj sétált volna a Földön kétmillió éve. Sőt, egyenesen azt állítja, hogy az Afrikában és Eurázsiában talált emberi fosszíliák egyetlen faj variációi voltak – írja a BBC News.

A kutatás szerint a Homo habilis, Homo rudolfensis és a Homo erectus ugyanahhoz a rokonsági ághoz tartozott, ami aztán mai modern ember kialakulásához vezetett. A szakma egyelőre megosztott, de a többség visszautasítja ezt az állítást.

A kutatócsoport megvizsgálta a Dmanisiban, Grúziában felárt, legjobb állapotban megmaradt emberi koponyát. Ennek kicsi agykoponyája volt, hatalmas fogai, és hosszúkás arckoponyája – amik a Homo habilis karakterjegyei. De a kutatók szerint az agykoponya több része egyezett meg a Homo erectus ismertetőjegyeivel.

 Az 1.8 ,millió éves koponya egy olyan lelőhelyről származik, ahol a korai emberi maradványok legnagyobb gyűjteményét tárták fel.  Ezek a legkorábbi bizonyítékok az Afrikán kívüli korai primitív létforma létezésére abból a korszakból, amikor a korai Homo különvált az Australopithecustól, ismertebb nevén Lucytól.

“Ez a koponya a legjobb bizonyíték arra, hogy milyen is volt a korai Homo. Fontos megjegyezni, hogy nagyon ritka egyetlen területről ennyi lelet származzon. A kövületek különböznek ugyan egymástól, de az bizonyos, hogy egyetlen populációba tartoznak. Amikor megvizsgáltuk ezeket az eltéréseket, és  modern mai emberhez viszonyítottuk, azt láttuk, hogy ez az eltérés normális mértékű” – mondta a David Lordkipanidze, a Grúz Nemzeti Múzeum kutatója, a Journal Science-ben megjelent kutatás szerzője . 

A koponyát 8 éve tárták fel. Azóta a kutatócsoport számos másik, Afrikából származó, több mint kétmillió éves koponyával vetette össze, és arra jutott, hogy ezek a fosszíliák ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, mint a Dmanisi emberszabásúak.  

  A kutatás társszerzője, Christoph Zollikofer, a zürichi Antropológiai Múzem kutatója szerint ha a "Skull 5” agykoponyáját és arckoponyáját Afrika különböző részein találták volna meg, akkor különböző fajhoz tartozhatnának. "De a "Skull 5” olyan kulcsfontosságú tulajdonságokat egyesít, amelyeket ezidáig még egyetlen korai emberszabású esetén sem figyeltek meg együtt: mint a kicsi agykoponya és a hosszú arc. Mivel a mintán hasonló mértékben szórnak az afrikai leleltek között, ésszerű a feltételezés hogy csak egyetlen előember faj volt Afrikában" – teszi hozzá.

Hűvös fogadtatás

A szakma többi része szerint viszont legalább három különböző előemberfaj létezett Afrikában. Fred Spoor, a Universtiy College London professzora kétségbe vonta a Journal Science-ben megjelent kutatás módszertanának hitelességét.

"A koponya formáját  túlságosan általános módszertannal vizsgálják. A különböző előembertípusokat azonban ez nem definiálja egyértelműen. A Homo erectus, Homo habilis, Homo rudolfensis sajátos ismertetőjegyeire nincs elégséges bizonyítékuk. Figyelmen kívül hagyják, hogy például a vastag, előreálló homlokcsontot és a szögletes arckoponya a Homo erectusra jellemző, viszont nem jelenik meg a Homo habilisnál és a Homo rudolfensis esetén sem.  

Chris Stringernek, a londoni Természettudományi Múzeum kutatójának is kétségi vannak azzal kapcsolatban, hogy az összes korai előember fosszíliát egyazon fajba lehetne sorolni.