Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Újabb hatalmas szíjhaltetemet találtak

2013.10.20. 17:23

Egy hét alatt már másodszorra találtak Dél-Kalifornia partjainál szíjhalat, de ezúttal is egy már elpusztult példányt mosott partra a víz. A megtalálók helyi idő szerint péntek délután hívták a rendőrséget, azt hitték a 4 méter 10 centiméter hosszú tetemre, hogy bálna.

A rendőrségi beszámoló szerint a furcsa, amúgy csak igen ritkán látott, mélytengerben élő, kígyószerű hal tetemét egy ideig 50-75 ember vette körül. A hatóságok több illetékest is értesítették, végül az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Ügynökség egy szakértője szállt ki a helyszínre. A tetemet lemérték, feldarabolták majd hűtőtáskákba pakolva elszállították, hogy később tanulmányozhassák.

A múlt vasárnapi tetem
A múlt vasárnapi tetem
Fotó: Catalina Island Marine Institute/Handout via Reuters / Reuters

Utoljára épp múlt vasárnap, a mostani helyszíntől nem messze találtak egy 5,5 méteres példányt. Akkor egy tengerbiológiai intézet munkatársa vonszolta a partra tizenöt ember segítségével a búvárkodás közben talált tetemet. A szíjhal amúgy ritkán látható, mert csaknem ezerméteres mélységben éln a nyílt tengeren.

A mostani esetek előtt utoljára egy távirányítású búvárhajó futott bele egy szíjhalba, még 2011 augusztusában. Az akkor rögzített felvételen jól látszik, milyen könnyedén navigál minden irányban a fejét feltartva, a farkát lesüllyesztve tartó hal.