Mi a jó a szexképküldésben?

2013.10.27. 22:29
A szextingelés nem ma kezdődött, de időről időre új lendületet kap, újabb szoftverek segítik a terjedését, és lassan bekúszik Magyarországra is. De miért csinálják ezt a tinik, és kinek jó ez? Miért nincs lassan vége fél évtized után sem? Megcsalásnak számít?

A szexting kifejezetten szexuális tartalmú üzenetek és képek küldése, főleg mobiltelefonok között. A kifejezés a 21. században jelent meg, a szex és az angol texting (szöveges üzenetküldés) szavak összevonásából, 2012 augusztusában pedig bekerült egy hivatalos szótárba is, a  Merriam-Webster's Collegiate Dictionarybe.

Nem új dologról van szó, mégis újra egyre többször előkerül a kifejezés. Tudományos tanulmányok foglalkoznak vele, sőt az év legjobb játékának kikiáltott, mindig is botrányokkal dolgozó GTA V-ből sem maradhatott ki a szexting: megjelenik egy mobilozós jelenetben. Az emberek még mindig bőven keresnek szextingpartnereket, és minden hétre jut legalább egy helyi botrány.

Az Amerikai Egyesült Államokban mostanában egy demokrata politikus, Anthony Weiner borzolta a kedélyeket: szextingelős bortányainak külön Wikipedia-oldala van, ami nem is csoda: azután, hogy egyszer lebukott, egy évre rá sikerült megismételnie a botrányt. A Weiner körüli viták újra felmelegítették a szexting körüli megválaszolatlan kérdéseket, az interneten szakemberek próbálják megmagyarázni, miért küldözgetünk magunkról szexképeket, akár kapcsolatban, megcsalásnak számít-e ez, és miért népszerű a tinik körében.

Társadalmi kockázatok

A Scientific American által megszólaltatott pszichológus szerint, bár a  legtöbbünk leszólja azokat, akik szexuális tartalmú képeket küldözgetnek elektronikus úton, és ostobaságnak tartja, ha valaki ilyen intim dolgokat eltárol a kütyüin, a médiából nagy átlagban még is az a kép jön le, hogy mindez a viselkedés teljesen normális, amíg a privát szférában marad.

Az Ask Men és a Gizmodo leírásokat készített arról, hogy kell okosan csinálni, a Mashable pedig összegyűjtötte az erre használható alkalmazásokat. Mindegyik cikk tippeket ad arra, hogyan lehet legkönnyebben elkerülni a visszaéléseket: például érdemes kitakarni a könnyen felismerhető részeket, például az arcot. Persze mindez elég furcsán veszi ki magát annak fényében, hogy mennyi személyes információt megosztunk úgy egyébként magunkról a közösségi oldalakon.

A celebek és a politikusok mára sikeresen demonstrálták, hogy milyen társadalmi kockázatokkal jár ez a fajta viselkedés: a szövegek, képek könnyedén a reméltnél nagyobb közönséghez juthatnak el, ami aztán támadásokhoz, elutasításhoz, az áldozatnál pedig néha akár öngyilkossághoz vezet. Jogi szabályozása egyelőre nincsen, csak az eddigi, szexuális cselekményeket, például pedofíliát szabályozó törvényeket használják, ha néha egy-egy ilyen ügy a bíróságon végződik.

Mi játszódik le belül?

Egy, a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking című szaklapban Allyson L. Dir és kollégái által publikált tanulmány szerint az amerikai felsőoktatásban tanulók 80 százaléka kapott már szextingüzenetet, míg 67 százalékuk küldött már ilyet. Sőt, 46 százalékuk szexuális tartalmú képet is kapott, 64 százalékuk pedig küldött már ilyet. Ez azért elég magas arány.

A kutatók szerint a szextingtől várt eredmények vezérlik ezt a viselkedést, az egyének figyelmen kívül hagyják a következményeket, és inkább a potenciális örömre koncentrálnak, az pedig, hogy ehhez némi veszély kapcsolódik, csak tovább növeli a népszerűségét.

Ez a hipotézis azon az ötleten alapszik, hogy az egyén bizonyos cselekményeinek kimenetelével kapcsolatos elvárásai befolyásolják, milyen valószínűséggel vesz részt valamiben. A pozitív várakozások ahhoz vezethetnek, hogy részt vegyenek veszélyes viselkedésekben. Ilyen például az ivás, a szerencsejáték és a kábítószer-használat is. A szexting  esetében a várakozásokról szóló elmélet értelmezhető a küldő és a fogadó oldalán is: segít megérteni a motivációt és a válaszokat is. Dir a következőképpen összegzi a reakciókat:

Küldés – Pozitív Küldés – Negatív Fogadás – Negatív Fogadás – Negatív
A szextingtől ezek az érzéseim vannak...
szexi, kanos, izgalmas, vonzó ostoba, szégyenérzet, zavart szexi, gyönyör, vonzó, izgatott szégyenérzet, bűnös, undorító, mocskos

Ezek az adatok elég jól tükrözik a közvélemény vélekedését a szextingről. Pozitív esetben a szexting küldője izgatottnak és szexinek érzi magát, a fogadó felet pedig magabiztossá teszi, és úgy érzi, akarják. Ezek mind olyan erős érzelmek, amelyek feloldják a gátlásokat, és minimalizálják a cselekvéshez kapcsolódó stigmát. A leggyakrabban azonosított negatív dolog, hogy a szexting zavarba hozza az embereket. Ehhez jön még szégyenérzet, kellemetlenség és undor, mind a küldő, mind a fogadó oldalán.

A tanulmány adatai szerint a férfiak jóval többször kapnak szexüzeneteket, mint ahányszor küldenek, legtöbbjük pedig azt állítja, több szextingpartnere is van. Így nem túl meglepő az sem, hogy a férfiaknak sokkal gyakrabban vannak pozitív érzéseik. Ez lényegében visszatükrözi a nemi és szexuális szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárásokat.

Házasságban tagadjuk

Az is kiderült, hogy az egyedülállók jóval kevesebbszer beszélnek róla, hogy ilyen üzenetet kapnak, mint azok, akik komoly párkapcsolatban élnek, ami alapján feltételezhető, hogy tisztában vannak az adatvédelmi és egyéb kockázatokkal. Nem szeretünk üzenetet küldeni olyanoknak, akik nem vevők rá, mivel ez negatív hatásokkal járhat mindkét félnél. Talán a legérdekesebb adat az, hogy az élettársi kapcsolatban lévők a tanulmány szerint gyakrabban szextingelnek, mint házasságban élők.

snapchat-image

A  Pew Internet & American Life Project másik tanulmánya szerint a húszas, harmincas éveiben járó fiatal felnőttek nagyon aktívak: 2012-ben a felnőtt telefontulajdonosok 15 százaléka kapott már szexüzenetet, hat százalékuk pedig küldött ilyet.

A technológia segített

A szexuális tartalmú üzenetek küldözgetésének sokáig voltak technikai akadályai, de az emberek mindig kreatívak voltak abban, hogy feloldják ezeket. Az okostelefonok adtak nagy löketet a jelenségnek, a Pew kutatása szerint akinek van, sokkal nagyobb valószínűséggel vesz részt szextingben. És aki azt hinné, hogy múló divatjelenségről van szó, téved: 2010 óta ugyanazon a szinten vannak a számok.

A társadalom pedig, mivel megbirkózni igazán nem tud vele, inkább kezdi elfogadni. Ma már ott tart a közbeszéd, hogy vajon egyáltalán megcsalásnak számít-e, ha valaki egy kapcsolatban pucér fotókat küldözget magáról valaki másnak.

Ez a kérdés még nem dőlt el, de ha a szextingelő kiskorú, a törvény betűje szerint ugyanúgy pedofíliában vesz részt mindkét fél. Mielőtt pedig bárki kedvet kapna hozzá, nem árt azt sem tudni, hogy a legnépszerűbb ilyen program a Snapchat, amely azt ígéri, hogy csak megjeleníti, majd végleg törli a képeket, valójában megtartja azokat. Arról nem is beszélve, hogy lehet éppen ezekre a privátnak szánt képekre élvezkedik valaki a hírszerzésnél.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport