A kísérlet sikerült, a gép összetört

2013.10.30. 10:46

A repülés és a leszállópálya megközelítése jól ment, a leszállásnál már voltak gondok –  így lehetne összefoglalni a Dream Chaser nevű civil űrsikló első tesztjét. A járművet egy speciális helikopter emelte a magasba, és a leoldás után a gép távirányítással közelítette meg az Edwards légi bázist Kaliforniában.

A tesztről készített videón látszik, ahogy a gép a leoldás után zuhanni kezd, de a megfelelő sebesség elérése után a gép irányított ereszkedésbe megy át. A leszállópályához közelítve azonban a három futóműből csak kettő nyílt ki, így a gép bár tökéletesen közelítette meg a földet, a leszálláskor megsérült.

A videón az már pont nem látszik, hogy mennyire, a felvétel ugyanis a földet érés előtti pillanatokban véget ér. Mark Sirangelo, a gépet gyártó Sierra Nevada Corporation (SNC) alelnöke szerint nem olyan nagy a baj, mint azt sokan gondolnák. "A gép nem tört darabokra, az utastér nem sérült, ráadásul a számítógépes rendszerek is működőképesek maradtak annak ellenére, hogy a gép a földet érés után kicsúszott." 

U.S. Dream Chaser Space Taxi Damaged After Landing

A hét ember szállítására alkalmas Dream Chaser első prototípusa a cég szakemberei szerint csak helyrehozható sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor Sirangelo azt is elmondta, hogy amúgy is csak két repülést terveztek ezzel a géppel, és már az első repülésből kijött annyi adat, hogy nincs szükség egy második tesztre. A hibát valószínűleg az okozta, hogy a bal oldali futóműgondola fedőlapja nem nyílt ki teljesen, így a futómű beakadt.

A 9 méter hosszú és 7 méter szárnyfesztávolsággal rendelkező űrsikló a tervek szerint legkorábban 2017-ben léphet a 2011-ben leállított NASA űrsiklók helyére. Az SNC mellett a SpaceX és a Boeing azok, akik kormányzati támogatással tesztelhetnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport