Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Új delfinfajt azonosítottak Ausztráliánál

2013.10.31. 15:11

Új delfinfajt talált Ausztrália északi vizein egy nemzetközi kutatócsoport. Azt régóta gyanították, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön fajhoz tartoznak, de a feltevést egész mostanáig nem sikerült bebizonyítani.

A púposdelfinek családjába eddig három fajt soroltak a kutatók. Az állatok közös jellemzője a hátúszójuk alatti jellegzetes, hosszanti domborulat. A testi sajátosságaik és a DNS-változataik vizsgálatához több mint kétszáz elpusztult állatot boncoltak fel, hogy a három óceánban élő rokonaikkal összehasonlítsák őket, és szövetmintát is vettek tőlük. A vizsgálatokhoz 180 púposdelfin koponyáját is tanulmányozták.

A kutatók végül 235 állat DNS-ét tudták leírni; ezek azt bizonyították, hogy az ausztrál partoktól északra élő púposdelfinek külön fajt alkotnak. Az eredmények alapján legalább négy faj sorolható a púposdelfinek családjába:

  • az atlanti vagy nyugat-afrikai púposdelfin (Souza teuszii) - az Atlanti-óceán keleti medencéjében, Nyugat-Afrika közelében él;
  • az indiai púposdelfin (Souza plumbea) - az Indiai-óceán keleti és középső vizeiben él;
  • a keleti vagy kínai púposdelfin (Sousa chinensis) - az Indiai-óceán keleti és a Csendes-óceán nyugati medencéje környékén él;
  • az Ausztrália partjainál most fölfedezett negyedik fajnak még nincs rendszertani neve.

A WCS természetvédő szervezet szerint jelentős felfedezésről van szó, ritka ugyanis, hogy új emlősfajt sikerül azonosítani.