Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kannibál ősszörnyet találtak Afrika partjainál

2013.11.05. 09:07

A moszaszauruszfélék családjába tartozó kréta kori tengeri hüllőt találtak Angola partjainál. Ez még önmagában nem is lenne érdekes, de a fosszíliák vizsgálata alapján arra gyanakodnak a kutatók, hogy az állat felfalta fajtársait. Három másik moszaszaruszt találtak a gyomrában.

Három különböző moszaszaurusz van egy negyedik gyomrában – vázolta a helyzetet Louis Jacobs, a texasi Southern Methodist University paleontológusa. Ez nem az első példa arra, hogy egy moszaszaurusz megeszi fajtársát. A mostani felfedezés rávilágít arra, hogy az ősi tengeri ökoszisztéma mennyire hasonló volt a maihoz.

A moszaszauruszok a tengeri tápláléklánc csúcsán voltak nagyjából 98 millió évvel ezelőttről kezdve, egészen a Kréta korban bekövetkezett, 66 millió évvel ezelőtti kihalásukig. A moszaszauruszok ősei szárazföldi állatok voltak,nagyjából tízmillió év alatt tökéletesen alkalmazkodtak a vízi élethez – magyarázta Michael Polcyn kutató. Félelmetes ragadozók voltak, mint ma az orka, halszerű testük több mint kilenc méteresre is megnőhetett.

A fosszíliákat egy Bentiaba nevű helyen találták Angola déli részén, az állatok egy homokkőbe ékelődtek. A kréta korban ez a terület Afrika parjainál feküdt, igen gazdag lelőhely. Polcyn úgy jellemezte, hogy minden egyes alkalommal találnak valami érdekeset, ahányszor csak visszajönnek ide.

A kutatók 2006-ban találtak itt egy igencsak éhesnek bizonyult moszaszauruszt, de egészen 2010-ig nem tudták kiszedni a kövek körül. Ekkor fedezték fel, hogy a Prognathodon kianda nevű állat gyomrában további moszaszauruszok vannak. Egyértelműen megette őket, mert a csontokon látszik a gyomorsav hatása.

A legkisebbet egyben lenyelte, a másik kettő csontváza azonban nem teljes. A fejet és a gerincet találták meg, ami nem éppen a legízletesebb falat egy állatból. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a moszaszaurusz dögevőként járta körbe a területet és falatozott az elhullt állatokból.

A moszaszaurusz csak az egyik része a történetnek. A kutatók a lelőhelyen hét moszaszauruszfajt találtak, két pleiszoszauruszt, kilenc cápát és ráját, négy teknőst és számtalan halat.