Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gyengélkedik az ISON üstökös

2013.11.05. 16:51

Az ISON üstökös 24 napra van napközelségétől, jelenleg 0,9 csillagászati egységre, vagyis 135 millió kilométerre jár tőle. Sebessége 45 km/s, így naponta 3,9 millió kilométerrel kerül közelebb hozzá. Jelenleg még az Oroszlán csillagképben látható, de holnap átlép a Szűz csillagkép területére.

20131104-ison-palya
Fotó: Csillagaszat.hu

Az üstökös jelenleg 1,1 CsE-re jár a Földtől, és közeledik felénk. Megjelenése egészen furcsa, nem a klasszikus, ebihalra emlékeztető alakja van. Feje viszonylag kicsi, porból álló csóvája pedig ezzel egybeszakadva indul el, meglepően fényes és csak lassan keskenyedik. A fél foknál is hosszabb, egyenes képződmény sok port tartalmazhat, ezért sok napfényt ver vissza.

A szokatlan megjelenés azzal lehet összefüggésben, hogy pont a Nap felé halad, így a magból kiszabaduló por nem egy lepel, hanem egy cső mentén oszlik el. A jobb felvételeken egy halvány, gázból álló burok látszik a fej körül, de egyértelmű, hogy az üstökös nem bocsát ki magából elegendő gázt. Emiatt porból sem szabadul fel elegendő, ami az üstökös fényességén is meglátszik.

A legutóbbi vizuális megfigyelések szerint 8,5-9 magnitúdó az üstökös összfényessége, ami már jó 1,5 magnitúdóval van az előrejelzések alatt. A spektroszkópiai mérések szerint vízkibocsátása stagnál, porkibocsátása csökken, vagyis annak ellenére, hogy közeledik a Naphoz, mintha veszítene aktivitásából.

lll
Fotó: Csillagaszat.hu

Ennek ellenére a kómája közepén látszó hamis mag – a valódi magot körülölelő legsűrűbb tartomány – teljesen csillagszerű, jól definiált, jelentősen kiemelkedik a kóma fényességéből. Ez pedig a folyamatos, erős anyagkibocsátásra utal, amit csak egy egységes, jó erőben lévő üstökösmag tud produkálni. Ilyet még nem láttak a csillagászok, hogy az aktivitás ennyire lecsökkenjen, ám a mag egyben maradjon.