Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Testet kapott a titokzatos dinoszaurusz

2013.11.05. 15:04

Több mint ötvenéves rejtélyt oldottak meg paleontológusok, egy hatalmas dinoszauruszt eddig csak igencsak fejlett izomzatú karjairól ismertek. Most kiderült, hogy a Tyrannosaurus rexnél is magasabb állathoz tartoztak a karok és mérete ellenére növényevő volt a furcsa, púpos dinoszaurusz. A Deinocheirus mirificus nevet kapta, ami nagyjából annyit jelent, hogy szörnyű, furcsán kinéző kezek.

Semmi mást nem találtak a dinoszauruszból, csak a 2,4 méter hosszú karokat, amelyek három üriási karomban végződtek. A múlt héten Los Angelesben tartott éves paleontológus találkozón azonban Yuong-Nam Lee, a Korea Institute of Geoscience and Mineral Resources kutatója új fosszíliákat mutatott be.

Ezek a fosszíliák minden képzeletet felülmúlóan különlegessé teszik a Deinocheirust. A felfedezések a dinoszauruszok korában Mongóliában jellemző környezeti viszonyokat teszik a középpontba, akkor a terület valószínűleg tele volt nagyra nőtt növényevő dinoszauruszokkal és rájuk vadászó Tyrannosaurus rexekkel.

A karokat 1965-ben találták meg Mongóliában egy hetvenmillió éves kőben. Szinte semmit nem lehetett tudni az állatról, azt sem, hogy növény- vagy húsevő volt-e. Még olyan feltételezések is voltak, hogy az úgynevezett strucc dinoszauruszok, vagyis Ornithomimosauria csoportba tartozhatott, amelyeknek hosszú nyaka volt és két lábon álltak.

De minden csak találgatás volt, csak újabb maradványok segíthettek volna megoldani a rejtélyt. Amikor a kutatók visszatértek a lelőhelyre csak egy apró törött bordát találtak, amiből arra következtettek, hogy egy Tyrannosaurus rex megette az állatot.

A türelem azonban most is kifizetődött, Lee és kollégái az eredeti lelőhely közelében két további csontvázat találtak. A 2006-ban és 2009-ben talált fosszíliák majdnem teljesek, így pontos képet kaphatunk a Deinocheirusról. Csak a lábak és a fej hiányzott a teljes csontvázhoz.

A csontváz összerakása nem várt meglepetést tartogatott, a Deinocheirus szárnyas dinoszaurusz volt. Az állat hátának közepéből két csigolya felfelé állt és vitorlaszerű csontok kapcsolódtak hozzá. Ez az első ornithomimosaurus, amely ilyenekkel rendelkezik, a spinosaurusnak vannak hasonló vitorlái. Az még vita tárgya, hogy mi célja lehetett az ilyen vitorláknak, egyesek szerint a test hőmérsékletének szabályozásában volt szerepe.

A csontváz összerakása csak az első lépés ahhoz, hogy megismerjük az állatokat. A csontokból és a testfelépítésből most arra kell rájönniük a kutatóknak, hogy mit evett, hogyan élt a Deinocheirus.