Emőke
-4 °C
9 °C

37 milliárd forintból épül a szuperlézer

2013.11.06. 14:58

Elindult  ELI projekt első megvalósítási fázisa, ezt egy szegedi sajtótájékoztatón és a hozzá kapcsolódó konferencián jelentették be. A 25 ezer négyzetméteres, különleges épületszerkezetű kutatóépület (ami cölöpökön áll majd) kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés folyamatban van, az építési munkálatok rövid időn belül elkezdődnek Szeged-Öthalomban. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisára 36,9 milliárd forint támogatás jár, melynek 85 százalékát az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Kft. EU koordinációs igazgatója szerint az ELI nagyberuházás a jövőben az első és legnagyobb nagylézer-infrastruktúrát jelenti a közép-kelet európai régióban. Az ELI kiemelt fontosságú Európa tudományos versenyképessége szempontjából. A beruházás tervezetten mintegy 400 munkahelyet teremt 2016-ig.

Tölgyesi szerint a lézeres kutatóközpont a nemzetközi tudományos élet egyik regionális központjává válhat, és már ma is hozzájárul külföldi szakemberek vonzásához, és magyar kutatók hazatelepüléséhez, hiszen a kutatói főmérnök Franciaországból települt haza.

Fél Celsius a határ

Hamarosan a szegediek is érezhetik a beruházás hatását, mert kezdődik az építkezés, Európában elsőként Szegeden alkalmazott technológiával. 8 ezer négyzetméteres, úgynevezett optikai tisztateret alakítanak ki: ezekben szabályozzák a hőmérsékletet, a relatív nedvességtartalmat, a környezethez viszonyított nyomást, a mechanikai rezgéseket, a zajszintet és a levegő szilárdanyag-tartalmát is. Például a lézersugarat előállító kamrákban a keletkező hőmennyiség 24 óra alatt nem változhat fél Celsius-foknál többet.

 A konferencián bemutatkozott a tudományos menedzsment két új igazgatója is: Dimitris Charalambidis tudományos igazgató és Osvay Károly kutatási technológiai igazgató. Az ELI lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) különböző közbeszerzései októberben elindultak, mintegy 7,5 milliárd forint becsült értékkel.