Lefényképezték a világ legritkább macskáját

2013.11.06. 11:24

A Zoological Society of London (ZSL) és az Imperial College London kutatói lefényképezték a világ legkevésbé ismert macskáját a borneói esőerdőben. 

Eddig alig néhányszor sikerült kameracsapdákkal megfigyelni a borneói vörösmacskát (Pardofelis badia). Először tíz éve, 2003-ban. Most elég sok képet sikerült összegyűjteni a területről, amelyeken négy másik vadmacskafajt is találtak.

131104171300-large (1)
Fotó: Oliver Wearn, SAFE Project / sciencedaily.com

A világ harmadik legnagyobb szigetén látták már a borneói ködfoltos párducot (Neofelis diardi), a bengáli törpemacskát (Prionailurus bengalensis), a laposfejű macskát (Prionailurus planiceps) és a márványfoltos macskát (Pardofelis marmorata). Négyből öt faj szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján.

Oliver Wearn, a két angliai intézet PhD-hallgatója szerint felfedezték, hogy a véletlenszerűen elhelyezett kameráknak nagy hatása van a fajok megfigyelésére: többre mennek vele, mintha megpróbálnák kitalálni, hová érdemes rakni a lencséket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla