Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Itt a T-rex eddig ismeretlen rokona

2013.11.07. 10:59
clk-tud
Fotó: Wikipedia

Nyolc méter hosszú, 2,5 tonna súlyú és legfőbb fegyvere éles fogakkal teli hatalmas szája: így nézett ki a Tyrannosaurus Rex újonnan felfedezett rokona.

A Lythronx argestes nevű faj mintegy 80 millió évvel ezelőtt élt a mai Utah állam területén levő egykori Laramidia szigetkontinensen. Amerikai tudósok találták meg a különleges leleteket a Grand Staircase-Escalante National Monument nemzeti parkban, kutatásaik eredményét pedig a Plos One című szaklapban mutatták be.

Mark Loewen, a utahi Természettudományi Múzeum munkatársa és csapata 2009-ben bukkant egy dinoszaurusz koponyájára, csípő-, láb- és farokcsontjára teknősök, rákok és néhány puhatestű fosszíliája társaságában.

A Lythronax a tirannoszauruszok családjának eddig felfedezett legrégebbi képviselője a szakértők szerint. A T. rex például 10-12 millió évvel később élt, és kétszer-háromszor nagyobb volt nála.

Sok rokonához hasonlóan a Lythronax argestes karjai is nagyon rövidek voltak. Különösen rövid és vékony farok jellemezte, koponyája hátsó része meglehetősen széles volt. Szemei előreállók voltak, így széles látómezővel rendelkezhetett, ami nagy segítséget nyújtott a vadászatban - véli Loewen. A tudósok korábban azt feltételezték, hogy ez a fejforma csak mintegy tízmillió évvel később alakult ki.

Összesen 54 húsevő dinoszauruszfaj összehasonlítása után jutottak a kutatók arra a következtetésre, hogy a Lythronx argestes legközelebbi rokona a T. rex és a Tyrannosaurus bataar.

A szakértők abból indultak ki, hogy a tirannoszauridák – más néven zsarnokgyíkok – már nyolcvanmillió évvel ezelőtt is különböző fajokra tagolódtak. A Laramidia szigetkontinens bizonyos részei sokáig víz alatt voltak, így egyes régiók izolálódtak. Ennek következtében különbözőképpen fejlődtek a zsarnokgyíkok: más fajok éltek a Laramidia északi, és mások a déli területein. A Lythronax is szorosabb rokonságban van a déli területek zsarnokgyíkjaival, mint az északi területekével.