Náthás lett egy teve

2013.11.11. 19:54

A közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevű kórokozóval fertőzött tevét találtak Szaúd-Arábiában – közölte kedden a szaúdi egészségügy-minisztérium. Ez az első eset, hogy a világszerte 64 ember halálát okozó koronavírust tevében mutatták ki.

Az állat fertőzöttségét az elsődleges vizsgálatok igazolták – olvasható az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség által közzétett közleményben, amely szerint a teve egy MERS vírushordozó lakos tulajdonában van.

Az egészségügy-minisztérium közölte: az agrártárcával és laboratóriumokkal közösen dolgoznak "a vírus izolálásán és genetikai szerkezetének a páciensével történő összehasonlításán".

A közlemény szerint ha a tevénél talált vírus azonos a gazdája szervezetében lévő vírussal, "világszerte ez lenne az első ilyen eset, és esetlegesen lehetővé tenné a vírus forrásának azonosítását".

Augusztusban kutatók szaúdi tevéket jelöltek meg lehetséges vírushordozóként: egypúpú tevékben, azaz dromedárokban megtalálták a MERS ellenanyagát, ám magát a vírust nem. Az arab országban a vírusnak már 53 halálos áldozata van.

A MERS a koronavírusok családjába tartozik, amely a közönséges nátha kórokozója. Ebbe a csoportba tartozik a súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedést okozó SARS vírus, amely 2003-ban Kínában ütötte fel a fejét, súlyos járványt és közel 800 halálesetet okozott világszerte. A MERS is tüdőgyulladást okoz, lázzal, köhögéssel és légzési nehézségekkel jár, de a SARS-tól eltérően veseelégtelenség is kíséri.  • Hírek
  • Lakáshitel