Lélegzetelállító képek hópelyhekről

2013.11.18. 21:27

Egy orosz fotós, Alekszej Kijatov házilag készített olyan kamerát, amivel meseszerű nagyításban tudja bemutatni a hópelyheket.  Az egészhez nem csinált mást, csak kirakott az erkélyre egy üveglapot, majd a fényképezőgépére, egy Canon Powershot A650-re és annal beépített, hatszoros nagyítású objektívére rászerelt, pontosabban ráragasztott egy másik lencsét (egy Helios 44M-S-t). Aztán automatikus visszaszámlálással, hogy elengedés után a gép ne remegjen be a kezétől, levakuzta az üveglap tartalmát.

snowflake-closeup-diy-setup-alexey-kljatov-15
Fotó: Alexey Kljatov

Az összeszerelés messze áll a profizmustól, az eredmény viszont magáért beszél: bár a képek eredetileg augusztusban készültek, most, hogy lassan nálunk is itt a tél, brutális sebességgel kezdett el terjedni a neten a kollekció.

A hópelyhek régóta érdeklik a tudományt és a fotósokat is: a Bytesize Science nevű Youtube-csatorna tavaly karácsonykor részletes videót készített arról, hogyan néznek ki a hókristályok, és nagyjából hogyan alakulnak ki. Márciusban pedig londoni kutatók fejtették meg a formálódást matematikáját és fizikáját: kiderült, hogy először hatszögek, majd háromszögek keletkeznek, amelyek úgy nőnek, mint egy fa ágai. A végeredmény pedig a fotós képein is látható alakzat.  • Hírek
  • Megtakarítás