Rácsapódik a kicsik kukijára, meg büdös is

2013.11.19. 14:25
Szétzúzott kukik, kényelem és individualizmus az egyik oldalon, biztonság és higiéniai hivatkozások a másikon. Az angolvécé feltalálása óta nem sikerült pontot tenni annak a vitának a végére, hogy az ülőkét fel- vagy lehajtva hagyjuk-e, miután végeztünk a dolgokkal. A lehajtás mellett több érv szól, de egyszerűbb felhajtva hagyni, és néha biztonságosabb is.

Nincs konszenzus arról, hogy a vécédeszkát használat után fel- vagy lehajtott helyzetben kell-e hagyni. Az udvariassági szabályok azt diktálnák, hogy tegyük meg ezt a szívességet másoknak, míg mások azt mondják, mindenki foglalkozzon a maga dolgával, és igazítsa olyan helyzetbe a deszkát, ahogy neki kell. A témával kapcsolatban régóta hallhatunk érveket és ellenérveket.

A fő érv a vécédeszka és az ülőke lehajtása mellett, hogy ez 

biztonságosabb és egészségesebb.

A Debate.org vitafórumon a hozzászólók fehér kesztyűs úriemberek, romlatlan úrihölgyek és hideg fejű racionalisták modorában beszélték meg, hogy valójában mit illik és mit nem illik elkövetni egy vécéülőkével.

Az egyik hozzászóló a vécé fedelének lehajtása mellett érvelt:

  • A vécék alapvetően egészségtelenek, és még a lehúzott vécék is lehetnek büdösek. Ha lehajtjuk a vécéülőkét, csökkenthetjük a bűzt.
  • Sokan tárgyakat tartanak a vécé közelében, és kellemetlen lenne, ha ezekre rászállna a permet. Ezek a tárgyak lehetnek könyvek, dísztárgyak, szappanok; sőt, a fürdőszobákban lévő vécékből akár a fogkefére is kerülhet permet.
  • Ha ezek a tárgyak a vécécsészébe potyoghatnak, keresztet vethetünk rájuk, de ha a vécédeszka le van hajtva, nem süllyednek el.

A lehajtás melletti nyomós érvnek tűnik, hogy 

a vécét a legtöbbször amúgy is lehajtva használjuk.

A racionális érvelés szerint a vécét a férfiak felhajtott, a nők lehajtott deszkával használják. Ez igaz is, de csak ha a pisilésről van szó, mert egyébként mindkét nem tagjai lehajtott ülőkével használják a vécét.

Felhajtva:

  • ha a férfiak pisilnek.

Lehajtva:

  • ha a nők pisilnek,
  • ha a nők kakilnak,
  • ha a férfiak kakilnak.

Különben is, így udvarias.

A Quick and Dirty Tips szerint a XXI. századi etikett azt írja elő, hogy vendégségben mindig hagyjuk magunk után tisztán a vécét, és ha tudunk, szellőztessünk is. Az ülőkét és a vécéfedelet is illik lehajtani. Ha a férfiak lehajtják az ülőkét az utánuk jövő számára, az pont olyan udvariassági gesztus, mint kinyitni valakinek az ajtót, vagy átsegíteni valakit az úton. Ha visszahajtjuk az ülőkét, azzal az utánunk érkezőnek teszünk egy apró szívességet.

Az utánunk jövő kapja a permetet

A lehajtott vécédeszka valóban higiénikusabb, ha abból indulunk ki, hogy a székletben és vizeletben sűrített vízpára így nem keringi körbe a fürdőszobát vagy a vécéfülkét. Viszont ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a permet ilyenkor megül a vécécsészében, és annak az arcába fog szállni, aki felhajtja a deszkát.

Csak rá ne csapódjon valakinek a kukijára.

Hogy az udvariasság és a gyakorlatiasság néha kizárják egymást, azt jól illusztrálja egy 2008-as jelentés is. Brit orvosok szerint a kisfiúknak gyorsan elveheti a kedvét a szobatisztaságtól, ha lehajtott ülőkét találnak: nekik kell felhajtani az ülőkét, és mivel nem elég ügyesek még, az gyakran rácsapódik a kukijukra. 2008-ban legalább négy ilyen eset történt 2-4 éves kisfiúkkal; őket éjszakára is a kórházban tartották megfigyelésre, de szerencsére nem sérültek meg súlyosan.

Karácsony közeledtével sok család meglátogatja a rokonokat, és a közelmúltban vécére szoktatott kicsik szeretnek büszkélkedni vele, hogy már maguktól használják a vécét. Épp ezért fontos, hogy a szülők ellenőrizzék ezeket a vécéket, ahogy az otthoniakat is, és kísérjék ki a gyerekeket vécére, ha szükséges – mondta el a kukizúzó vécédeszkákról dr. Joe Philip, a Leighton Kórház munkatársa.

Philip szerint a vécédeszkát az ilyen esetek ellenére is érdemes felhajtva hagyni, de fontos, hogy megtanítsuk a kicsiket az ilyen helyzetek kezelésére.

  • A szülőknek lassan lecsukódó vécédeszkákat kell felszerelniük, hogy csökkentsék a sérülés esélyét és mértékét.
  • A nehezebb vécédeszkákat kerülni kell olyan háztartásokban, ahol kisfiúk vannak.
  • A szülőknek rá kell szoktatniuk a gyereket, hogy fél kézzel fogják a vécédeszkát. Érdemes elkísérni őket, amíg nem boldogulnak maguktól.

A radikális racionalista szerint mindenki foglalkozzon a maga dolgával.

Egy másik felhasználó ugyanakkor megjegyezte, hogy az ülőke-visszahajtós lovagiasság opcionális; ettől lovagiasság, és nem kötelesség. Szerinte hatékonyabb lenne, ha mindenki úgy hagyná az ülőkét, ahogy ő használta, és nem az utána érkezőre gondolna: ilyen esetekben célszerű inkább az individualista, mint a kollektivista szempontokat figyelembe venni.

Ön szerint fel- vagy lehajtva érdemes hagyni a vécédeszkát?

Ön mit csinál a vécédeszkával?

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport