Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tíz nap múlva célba ér a szuperüstökös

2013.11.19. 19:20

Pontosan tíz nap van hátra az ISON-üstökös napközelségéig. Most másodpercenként 59 kilométert tesz meg az égi vándor, és már átlépte a fél csillagászati egységnyi naptávolságot, vagyis már csak 75 millió kilométerre van csillagunktól. A napokban hatalmas kitörésen esett át, amely megsokszorozta fényességét és a magból kiáramló anyag mennyiségét is.

20131118-ison-jager
Fotó: Michael Jäger / Csillagaszat.hu

Most még a Virgo csillagképben, a Spicától keletre látható, de naponta 3,3 fokot tesz meg egünkön, így pénteken átlép a Libra csillagképbe. Láthatósága emiatt gyorsan romlik, naponta két fokkal alacsonyabban látszik a hajnali, keleti horizont felett. Ebből mi nem sokat láthatunk, hiszen a novemberi időjárás hozza a formáját. Vizuálisan nem is lenne nagy látvány, mivel a holdfény eltörli a halvány részleteket, de digitális fényképezőgépekkel biztosan szép felvételeket lehetne készíteni.

Az üstökös jövője még mindig nyitott kérdés, ám az mindenképpen pozitív, hogy minden korábban megfigyelt széthulló üstökösnél közelebb jutott a Naphoz. Külhoni észlelések szerint fényesedése a kitörés után ismét megállt, két napja 5 magnitúdó körüli becslések érkeznek, de a holdfény nehezíti a pontos becslések készítését. Az alábbi felvételen például sokkal fényesebbnek tűnik az üstökös 5 magnitúdónál, de pontos mérés hiányában inkább azt feltételezzük, hogy a képfeldolgozás során igyekeztek kihangsúlyozni az üstököst, ezért tűnik fényesnek a Spica mellett járó vándor.