Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Készül a mindent kibíró óvszer

2013.11.21. 16:48

Manchesterben nyílik majd a grafénnel foglalkozó National Graphene Institute: 23 millió fontból építi a European Regional Development Fund. Az ötemeletes épület 2015-től 100 állást teremt majd.

Első termékei között lesz egy biztonságosabb óvszer is: a Microsoft-alapító Bill Gates és felesége alapítványa 100 ezer dollárt arra, hogy elkészüljön egy erősebb, vékonyabb kondom az új anyagból. A grafén legtöbbször az okostelefonok és az autógyárak miatt kerül a hírekbe, de egyre több potenciális felhasználási területe akad.

Az új óvszerhez a grafént latexszel keverik majd, hogy olyan anyag jöjjön létre, ami ösztönzi a használatot, mivel fokozza a kellemes érzést. Papa Salif Sow, az összeget felajánló alapítvány szerint alapítvány HIV-munkacsoportjának vezetője szerint egy újratervezett óvszer, ami legyőzi a vele járó kényelmetlenséget, ügyetlenkedést és nem gyengíti az átélt örömöt, erős fegyver lehet a szegénységgel szemben.

A grafén a legvékonyabb, legerősebb ismert anyag. Először 2004-ben a University of Manchesteren hozták létre. A felfedezését a manchesteri tudósok, Andre Geim és Kosztya Novoszelov szokatlanul rövid idő után, 2010-ben megkapták a fizikai Nobel-díjat.

Aravind Vijayaraghavan, az új óvszer kutatásának vezetője szerint az emberek feltalálása óta gondolkoznak azon, hogy mire lesz jó a grafén a mindennapokban. A legtöbben mobilképernyőkben, csomagolásban képzelik el, de ha projektjük sikeres lesz, a legintimebb formában befolyásolja majd a mindennapjainkat.