Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Új sziget alakult Japánnál

2013.11.21. 09:30

Kétszáz méter átmérőjű sziget keletkezett Japán déli részén. A szigetet víz alatti vulkánkitörés hozta létre – írja Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője.

A Japán Meteorológiai Intézet jelentése szerint víz alatti vulkáni működés zajlik a Nishino-shima szigettől mintegy 500 méterre délkeletre. A vulkáni kitörés a jellegzetes, sekély vízmélységben lejátszódó, kakastaréjszerű hamukilövelléseket mutató freatomagmás működés jegyeit mutatja. A freatomagmás kitörés oka, hogy a fölfelé áramló magmához jelentős mennyiségű víz keveredik, és a fedőburkot az ebből fejlődő gőz, illetve vízgáz robbantja szét.

A helyi szakemberek szerint a vulkáni működés akár hónapokon keresztül is folytatódhat, ami azt jelenti, hogy a most keletkezett új szárazföld akár nagyobb is lehet. Az új sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, a Bonin-szigetektől délre, lemeztektonikailag a Mariana szigetív része.

A Nishino-shima sziget vulkáni sziget, mérete 1973. október 9-én jelentősen megnőtt egy mostanihoz hasonló vulkánkitörés miatt. A japán parti őrség videóra is vette az új sziget születését.

A Niijima 200 m átmérőjű Ogasawara szigetek közelében, Nishinoshima

Nem ez az első alkalom, hogy új sziget alakul ki vulkánkitörés miatt, és természetesen nem csak Japán érintett. Ötven éve például Izlandnál született egy új sziget, a Surtsey sziget.