Lebontják Csernobil radioaktív szarkofágját

2013.11.27. 17:17

Az elmúlt napokban elkezdődött a csernobili erőmű óriási kéményének lebontása. Ez kis része annak a végéhez közeledő projektnek, amelynek célja egy újabb szivárgás elkerülése. A projekt költségvetése 1,5 milliárd euró, amit a G8 országok állnak.

A történelem egyik legnagyobb mérnöki projektje volt, mikor hatalmas fémfedelet emeltek a több száz tonna elégett nukleáris üzemanyag és por fölé a négyes reaktornál, ami 1986-ban felrobbant és tíz napig égett.

A 110 méteres, 257 méter széles szerkezetbe beférne a Szabadság-szobor, a szerkezetben 680 ezer csavar van. A tetőn fémpanelek vannak, amelyek elzárják a reaktort és a veszélyes anyagokat. A szerkezetet részeit Kelet-Európa különböző részein gyártják, és Észak-Ukrajnában, egy elhagyatott, mocsaras vidéken rakják össze. 

Ősszel a projekt félidőbe ért, több mint egy évtizedes lemaradással. A mérnökök szerint innentől már sokkal gyorsabban fog menni, és 2015-re végezhetnek. Ebben a hónapban indul a projekt legnehezebb része: eltávolítják a régi reaktorkéményt, mert anélkül nem tudják helyrerakni a boltívet. Az 55 tonnás kéményt részenként szedik részt plazmavágóval. Ha véletlenül leesne, pont a reaktorban landolna, ezért különösen körültekintőnek kell lenni a műveletnél.

„Még csak hasonlóval sem próbálkoztak soha korábban” – mondta a BBC-nek Don Kelly washingtoni nukleáris szakértő. A csapatban 24 nemzet specialistái dolgoznak, több száz ukrán munkással együtt. 

A mérnökök szerint a projekt minden újabb lépése az ismeretlenbe vezet: senki nem rakott még rendbe megsérült nukleáris reaktort. Csak ahhoz, hogy előkészítsék a helyet, ahová majd a boltozat kerül, több száz tonna szennyezett földet kellett eltávolítaniuk. A helyét nyolcméternyi betonnal töltötték ki.

Mivel az 1986-ban megsérült reaktor még mindig radioaktív sugárzást bocsát ki, a készülő szarkofágot pár száz méterrel arrébb szerelik, ami már biztonságosabb. Két felet szerelnek össze, és ezt a 29 tonnás fémszerkezetet mozgatják majd speciális kamionokon úgy, hogy pont a reaktor fölött álljon össze. 

Egyelőre csak a megerősített betonszarkofág védi a helyet. Ezt a katasztrófa utáni hónapokban készítették. Már 2006-ban le kellett volna cserélni, mert bármelyik pillanatban összeomolhatott volna. Tavaly februárban szivárgás is történt, amikor a turbinacsarnok melletti tető összeomlott. Evakuáltak, de senki nem sérült meg, és a munka hamarosan folytatódott. Mindenki reméli, hogy még a teljes összeomlás előtt végeznek az új védőburokkal.

A boltív alatt már elég biztonságos ahhoz, hogy a munkások védőfelszerelés nélkül dolgozzanak, de dózismérőt és légzőkészüléket még mindig kötelező magukkal vinni. A boltív sokkal jobb védelmet nyújt majd, mint a mostani megoldás, viszont idővel el kellene távolítani a sérült radioaktív részeket. Erre azonban egyelőre nincs pénz.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM