Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megvan, miért ló formájú a csikóhal

2013.11.27. 12:06

Kiderült, hogy a csikóhal azért csikó formájú, mert így a világ egyik leglassabb halaként a leggyorsabb prédát is elkaphatja. A csikóhalak görbe nyakukkal és megnyúlt, lópofára emlékeztető fejükkel kilógnak a halak világából. Ha ez nem lenne elég, farokúszójuk sincs, így a természetben a leglassabban úszó állatai közé tartoznak. Nem is igazán úsznak, inkább csak farkukkal belekapaszkodnak egy szál hínárba, és várják, hogy a közelükbe ússzon a fő táplálékuk, az evezőlábú rák.

Az 1-2 milliméteres rák testméretéhez képest igen gyorsan mozog, saját testhosszának akár ötszázszorosát is megteheti másodpercenként. Összehasonlításképp egy gepárd 30 testhosszt tesz meg ennyi idő alatt. Ha egy ember mozogna a rákok sebességével, 3200 kilométeres óránkénti sebességre kellene felgyorsulnia.

A rákok elfogását az is megnehezíti, hogy jól érzékelik a közelükben folyó mozgások keltette apró hullámokat, amik főleg a rájuk vadászó ragadozóktól származnak. Ennek ellenére a csikóhalak kiemelkedő eredményességgel kapják el őket: a halak az esetek kilencven százalékában sikerrel járnak. A siker záloga a feszített rugóként működő, hajlított nyakformában rejlik.

Bár a nyak rövidsége komolyan behatárolja a halak támadásának hatósugarát, a rendelkezésre álló 1 milliméter pont elég a rákok elkapásához. A Texasi Egyetem tengerbiológusai a csikóhal egy fajával, a Hippocampus zosterae nevű, alig 2,5 centiméter hosszú törpecsikó megfigyelésével vizsgálták a jelenséget. A halakat lézerrel megvilágított, a hajszál vastagságának hatodával megegyező átmérőjű üvegszálakkal rögzítették a rákokkal alaposan feltöltött akváriumban. Az üvegszálak mozgásából ki tudták következtetni, hogy a csikóhalak szinte tökéletesen mozdulatlanul várják, míg a rákok elég közel nem érnek hozzájuk, így nem keltenek olyan hullámokat, amik elriaszthatnák a prédát.

Miért ló formájú a csikóhal?

Ezt a rejtőzőképességet főleg a fejforma adja, ami a lehető legkisebb ellenállást biztosítja a körülötte áramló vízzel szemben. A szakértők szerint ugyanazért háromszög formájú a csikóhal feje, amiért a hajók orra is hasonló geometriájú: így egyszerűen könnyebben mozognak a vízben, kevesebb a súrlódás és a zavaró hullámzás. A halak más fajai máshogy alkalmazkodtak a víz alatti vadászat kihívásaihoz: a zebradániók például nem elkapják, hanem beszippantják az evezőlábú rákokat.