Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Új vadmacskafaj Brazíliából

2013.11.28. 10:28
tigrina
Fotó: YvetteSoler/Flickr

Új vadmacskafajt azonosítottak Brazíliában. A házimacska-méretű, leopárdmintás oncillák nem számítanak új fajnak, elvégre az ország északkeleti és déli régióiban egyaránt előfordulnak. Egy kutatócsoport azonban megvizsgálta a különböző régiókban élő tigrinák génomját, és nem találtak beltenyészetre utaló jeleket.

Kiderült, hogy két külön fajról van szó. A délen élő oncillákat a tudósok új állatfajként kategorizálták; a faj hivatalos neve Leopardus guttulus lett.

A déli oncillák nemcsak a géntérképük miatt különböznek az északkeleti macskaféléktől: a színük sötétebb, és a foltjaik mérete is nagyobb. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a két fajnak más élőhelyeken kellett minél jobban beleolvadnia a környezetébe. Az északi oncillák általában a szárazabb, szavannás vidékeken és erdőkben él, a déliek a sűrűbb és csapadékosabb atlanti erdőségekben húzódnak meg.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az északi fajok keverednek más macskafélékkel, például a csíkos pampamacskával, addig a déliek belterjesebbek.