Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Tíz év alatt százezer elefánt pusztulhat el

2013.12.03. 09:04

Az afrikai elefántok ötöde pusztulhat el 10 éven belül, ha az orvvadászat a jelenlegi mértékben folytatódik – derült egy hétfőn közzétett jelentésből. A jelentést az elefántok megmentése céljából Botswanában tartott nemzetközi konferencia nyitó ülésén hozták nyilvánosságra, írja az MTI.

Közép-Afrikában az elefántok teljesen ki vannak szolgáltatva az orvvadászatnak. Mivel a földrész minden régiójában jelentős az illegális elefántvadászat, még a legnépesebb, dél- és kelet-afrikai populáció is veszélybe kerül, ha nem fordul meg ez a folyamat - olvasható a Természetvédelmi Világszövetség (UICN), a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) és a veszélyeztetett fajok kereskedelmét megfigyelő, ellenőrző TRAFFIC közös közleményében.

 "Igen magas az orvvadászok által legyilkolt elefántok száma Afrikában, és ha a mészárlás a jelenlegi ütemben folytatódik, az egyes populációk kihaláshoz vezethet. A helyzet különösen aggasztó Közép-Afrikában, ahol a kontinens átlagának kétszeresére becsülik az illegális vadászat mértékét" - idézte a közlemény John Scanlon, a CITES főtitkára szavait.

Az Afrikában élő elefántok számát 500 ezerre teszik, és körülbelül 25 ezret öltek meg orvvadászok 2011-ben, tavaly 22 ezret. A 20. század elején nagyjából 10 millió afrikai elefánt élt a Földön, ezt sikerült 100 év alatt a mostani félmillióra levinni.

Az illegális vadászat növekedése az utóbbi másfél évtizedben a szegénységnek és az elefántoknak otthont adó államok gyenge kezű kormányzatának számlájára írható. Ehhez kapcsolódik az illegális elefántcsont iránti növekvő igény, főként Kína és Thaiföld részéről. A múlt héten nyolc embert tartóztattak le állati eredetű termékek csempészés vádjával, egy kínai férfi már szállt fel a repülőre, mikor a kongói hatóságok lekapcsolták elefántcsont-ékszerek birtoklása miatt.

"Az elefántcsont illegális kereskedelme 2011-ben érte el a csúcspontját, és 2012-ben is változatlan maradt. Az előzetes mutatók alapján a tiltott kereskedelem 2013-ban tovább növekedhet" - mutatta be a folyamatot a közlemény.