Jenő
-3 °C
6 °C

Nagyon aktív lett az Etna

2013.12.03. 10:28

Négy nap sem telt el az előző kitörés óta, éjjel megint kitört az Etna. A kitörések ismét kora este kezdődtek és mintegy éjfélig tartottak. A stromboli-típusú lávatűzijáték kitöréseket később lávaszökőkút váltotta fel – írja Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője.

A műsor zárásaként lávafolyás csordogált ki az Új Délkeleti Kráter kúpjából. Az október 26-i ébredése után ez már az hatodik, idén a 19-dik, a 2011. januári kitörési fázis kezdete óta pedig a 44. kitörés volt.

Ezzel a Föld egyik legfiatalabb vulkáni kúpja ismét gyarapodott. A legutóbbi mérések szerint az Új Délkeleti Kráter kúpja már magasabb a korábban kialakult Délkeleti Kráter vulkáni kúpjánál és most már csak 40 méter hiányzik, hogy megelőzze az Etna legmagasabb csúcsát jelentő Északkeleti Kráter kúpját, ami 3329.6 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?