Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Egyre húsevőbb az ember

2013.12.05. 11:08

Az olyan gyorsan növekvő gazdaságok, mint Kína és India növekvő húskeresletet is hoznak magukkal. Emiatt egyre nagyobb a globális húsfogyasztás, még a máshol csökkenő keresletet is ellensúlyozza ez a gyors növekedés.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány részletesen megvizsgálja az emberek táplálkozási szokásait, az egyes országokra jellemző trendeket. Most először vizsgálták az emberiség táplálékláncban elfoglalt helyét is.

Ez a mérce az 1-es szinte helyezi az algákat és növényeket, amelyek maguk állítják elő táplálékukat. A nyulak már a 2-es szinten vannak, mert megeszik a növényeket. A tőkehal kisebb halakat eszik, ezért már 3-a szinten áll. Az olyan ragadozók, amelyek ragadozókat is esznek, már a 4-5-ös szinten vannak.

A mostani kutatást Sylvain Bonhommeau, a French Research Institute for Exploitation of the Sea kutatója végezte. Szerinte 2009-ben az emberek 2,21-es szinten álltak, ami az olyan mindenevőkkel tette egy szintre, mint például a disznók. Közelebb állunk a növényevőkhöz, mint a húsevőkhöz. Mindez megváltoztatja azt a képünket, amely a táplálkozási lánc csúcsára helyez minket.

A kutatás azt is vizsgálta, hogyan változott ez a hely az évek alatt. Összesen 175 ország táplálkozási szokásait nézték 1961 és 2009 között. A növekvő hús- és zsírfogyasztás 0,06 ponttal, vagyis három százalékkal magasabb szintre helyezte az emberiséget ötven év alatt.

Ez kicsi különbségnek tűnik csak, de ha azt nézzük, hogyan számolják ki, kiderül mennyire nagy változást – magyarázza Thomas Kastner, a bécsi Alpen-Adria University kutatója. Egy élőlény helyét az alapján határozzák meg, hogy mit és mennyit eszik. Csak 0,1 százalékos változás is rengeteg húst és állati eredetű ételt jelent.

A változások egyáltalán nem egyformák a világon. Kínában és Indiában például emberek százmilliói emelkedtek fel a legnagyobb szegénységből, emiatt főleg rizsből álló étrendjük is radikálisan megváltozott. Az olyan országokban azonban, mint Izland, Mongólia és Mauritánia, ahol főleg halból állt a hagyományos étrend, csökkent a húsfogyasztás, ahogy elkezdtek változatosabban étkezni.