11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 1
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Higgsről nevezik el a brit űrtechnológiai központot

2013.12.06. 09:17

Az isteni részecske atyjának tekintett Peter Higgsről, az Edinburghi Egyetem tudósáról nevezik el az új, 11 millió fontból (négymilliárd forintból) felépülő űrtechnológiai központot Nagy-Britanniában. George Osborn pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az edinburghi intézet a tudós tiszteletére a Higgs Innovációs Központ (Higgs Centre for Innovation) elnevezést kapja.

Méltó tisztelgés ez Higgs professzor előtt, aki a héten utazik Stockholmba, hogy átvegye a fizikai Nobel-díjat, amelyet a belga Francois Englert-rel megosztva kapott – írta az MTI a The Independentre hivatkozva. Osborne elmondta, hogy a központot a legmodernebb tudományos műszerekkel és nagy adatátviteli lehetőségekkel látják el, hogy segítsék a high-tech start-up cégek, valamint az űrkutatással és részecskekutatással foglalkozó tudósok munkáját.

A Higgs Innovációs Központ 2016-ban nyílik meg. Az intézetet a Tudományos és Technológiai Létesítmények Tanácsa (STFC) által működtetett brit Asztronómiai Technológiai Központ mellett építik fel Edinburghben. Az új központ a tervek szerint híd lehet a tudomány és az ipar között. Tudósok és diákok mellett 12 kisebb vállalkozás is helyet kap benne. "A pénzügyminisztériumtól és az STFC-től kapott támogatás olyan környezetet teremt, amelyben jövendő tudósgenerációk a világ minden tájáról megoszthatják és fejleszthetik elgondolásaikat" – reagált a 84 esztendős Higgs Osborne bejelentésére.

A pénzügyminiszter további 270 millió fontos újabb támogatást is bejelentett, amelyet egy ötéves kutatóprogramnak szánnak a kvantumtechnológián belül a kvantum-számítástechnika és -kriptográfia területének. Ezen felül 375 millió fontot költenek majd a következő öt évben közös kutatóprogramokra olyan felemelkedőben lévő tudományos hatalmakkal, mint Kína és India. Ez az összeg azon a 80 millió fonton kívül értendő, amely a következő ötéves periódusban a brit tudósokat és vállalatokat segíti, hogy erősebb kapcsolatot építsenek ki az említett országok űrprogramjaival.  • Hírek
  • Bankszámla