Vannak még rejtett sírok a Királyok völgyében

2013.12.07. 09:01

Több eddig feltáratlan sír lehet az egyiptomi Királyok völgyében, ahová a fáraókat temették háromezer évvel ezelőtt. Ezt azok a kutatók állítják, akik évtizedek óta dolgoznak az egyik leggazdagabb régészeti lelőhelyen. A rejtett sírkamrákban rengeteg kincs rejtőzhet, még az sem kizárt, hogy jelentős uralkodók sírjait fedezik fel.

Egyiptomi régészek radarral is végeztek kutatásokat a völgyben 2007–2010 között a Glen Dash Foundation for Archaeological Research segítségével. A csoport már számos felfedezést tett eddig is a lelőhelyen, főleg az Újbirodalomból származó sírokban.

Ezenkívül egy ősi áradást szabályozó rendszer maradványait is megtaláltak, amely azonban titokzatos módon megsemmisült még az ókorban. Nagyjából Tutanhamon fáraó idejében esett szét, furcsa módon azonban pont ez akadályozta meg a sírrablókat, hogy kifosszák a híressé vált sírkamrát.

Afifi Ghonim ásatásvezető szerint több kisebb sírkamra létezhet. De az sem elképzelhetetlen, hogy királyi sírt is találnak. A 18. dinasztia királynőit például nem találták még meg, de keresik VIII. Ramszesz sírját is. Ha ezek még megvannak, a csapatnak minden esélye megvan a nagy felfedezésre, hiszen ez a legköltségesebb és legnagyobb szabású kutatás azóta, hogy 1922-ben felfedezték Tutanhamon sírját. Az áradások egyszerűen elzárták a sírhoz vezető utat.

Nehéz megmondani, hány sír van még eltemetve a Királyok völgyében, de valószínűleg több, mint csak néhány darab. Nem könnyű a régészek dolga, ugyanis a völgyben még radarral és más modern eszközökkel is nagyon nehéz keresni. Nagyon sok a hamis riasztás, nehéz ezeket megkülönböztetni a valódi kamráktól. Volt már néhány olyan eset, amikor feleslegesen ástak, nem találtak semmit.  • Hírek
  • Hírek