16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 0

Így vesztette el egy cápafaj a gyomrát

2013.12.09. 17:40

Sok állat, a tüdőshalaktól a kacsacsőrű emlősökig, az evolúciója során elvesztette a savat termelő gyomrát. A kutatók szerint a módosulások mögött genetikai változások állnak, és most ezekről adtak ki egy tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban.

Az igazi, emésztőmirigyekkel rendelkező gyomrok koncentrált savakat és fehérjebontó enzimeket, úgynevezett pepszineket termelnek, amelyek a gerincesekben fejlődtek ki. Filipe Castro, a portugál University of Porto kutatója szerint a gyomormirigyek 450 millió évvel ezelőtt keletkeztek. 

Az ismert csontos halfajok több mint negyede valódi, savtermelő gyomor nélkül dolgozza fel a táplálékot, de a porcoshalak közül is ilyen például a szellemcápa. A biológusok szerint nehéz megmondani, mi eredményezte ezt a bonyolult evolúciós változást. A gömbhalfélék például mára arra használják ezt a szervüket, hogy táplálékot tároljanak benne, és felfújják vízzel, hogy megjelenjenek fenyegető tüskéik.

A kutatók 14 gerinces és has nélküli faj génjeit vizsgálták meg, amiből rájöttek, hogy a gyomornélküliek közül egynek sincsenek olyan működő génjei, amelyek erősen savas területet működtetnének az emésztőrendszerben. Ugyanígy nincsenek fehérjebontó enzimjeik sem. 

.  • Hírek
  • Hírek