Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem veszélyesek a nikotint helyettesítő termékek

2013.12.11. 17:58

A dohányzásról való leszokás céljából felírt, nikotint helyettesítő termékek valószínűleg nem veszélyeztetik a szívet, mutatta ki egy amerikai kutatás.

Az MTI híre szerint az elterjedt nikotinhelyettesítők mellékhatásainak eddigi legátfogóbb elemzése alapján a komoly szívproblémák száma nem növekedett a tapaszok és rágógumik, illetve a nikotinfüggést kezelő gyógyszerek szedése miatt.

Edward Mills, a tanulmány egyik szerzője, a Stanford Egyetem tanára szerint a dohányzás elhagyásának kedvező hatásai felülmúlják a leszokást segítő kezelések lehetséges kockázatait. Bár a nikotint helyettesítő tapaszt és a rágógumit összefüggésbe hozzák a felgyorsult vagy szabálytalan szívverés kialakulásával, a kutatók megállapították, ezek a tünetek átmenetiek és nem is súlyosak.

Leggyakrabban akkor fordulnak elő a tünetek, ha a páciens egyszerre vesz részt nikotint helyettesítő kezelésen, viszont közben még dohányzik is, ami "rossz megoldás" - vélte Mills.

Egy korábbi kutatás megállapította, hogy ugyan hatásosabb lehet, ha sürgős dohányzási kényszer leküzdésére egyszerre két nikotinhelyettesítőt is igénybe vesz a páciens, például egyszerre hordja a tapaszt, és rágja a nikotinos rágógumit, viszont ilyenkor több mellékhatás is jelentkezhet.

A tanulmány az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapjában jelent meg.