Albin
0 °C
11 °C

Durva üvegházgázt találtak

2013.12.11. 09:23

Hosszú életű üvegházhatású gázt azonosítottak a légkörben a Torontói Egyetem kémiai tanszékének kutatói – írja az MTI. A perfluortributilaminról (PFTBA) az is kiderült, hogy annak van a legnagyobb hatása a globális felmelegedésre az eddig ismert üvegházhatású gázok közül.

A PFTBA nem a természetben keletkezik, az ember állítja elő, és a 20. század közepe óta használják elektromos berendezésekben. Jelenleg főként elektronikus teszteléshez használt folyadékokban, valamit hőátviteli anyagként alkalmazzák. Nincs olyan ismert folyamat, amely megsemmisítené vagy eltávolítaná a Föld légkörének alsó rétegéből, ezért nagyon hosszú életű, valószínűleg több száz évig fejti ki hatását, és csak a légkör felső részében semmisül meg – olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A különböző gázok eltérő mértékben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz, mivel a sugárzást különböző hullámhosszúságon nyelik el. A gázok üvegházhatását azonos tömegű szén-dioxidhoz képest határozzák meg, mivel ez a legfontosabb üvegházhatású gáz, amely hozzájárul az ember által okozott globális felmelegedéshez - magyarázta Cora Young, a kanadai kutatócsoport tagja.

Mivel a PFTBA különösen hosszú ideig él a légkörben, ezért nagyon magas a sugárzás-elnyelő hatásfoka, ebből adódóan nagyon magas a globális felmelegedési potenciálja. 100 éves időszakra kalkulálva a PFTBA egyetlen molekulája azonos a hatást gyakorol a klímára mint 7100 szén-dioxid-molekula - tette hozzá Angela Hong a kutatócsoport másik tagja.

Ugyanakkor az új gáz klímára gyakorolt hatását némiképp csökkenti, hogy nagyon kevés van belőle. A PFTBA koncentrációja 0,18 ppt, vagyis 0,18 van belőle egybillió egységben, míg a szén-dioxidból 400 van egymillió egységben.