Klaudia
0 °C
12 °C

Kína sikeresen landolt a Holdon

2013.12.14. 15:20

A Csang'o–3 ember nélküli kínai űrszonda sikeresen landolt a Holdon szombaton, ami 37 év után az első landolás ott, írja a space.com. Ezzel Kína a világ harmadik országa, amelynek sikerült épségben űrszondát a Hold felszínére juttatni. Az űrszonda december másodikán indult el, nyolcadikán pedig már sikeresen Hold körüli pályára állt. A szicsangi kilövőállásról indították, Délnyugat-Kínából. 

A Hold körüli pályát 112 órás utazás után érte el. Az űrszondát a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával küldték a világűrbe. A maga kategóriájában legerősebb rakéta meghosszabbított változatának átmérője több mint három méter, hossza 56,4 méter.

A felszínre ma, december 14-én szállt le sikeresen. Feladata lesz, hogy ásványi anyagokat keressen. Olyan teleszkópot is telepítenek vele, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára. 

Kína a sikeres landolással közelebb jutott hosszabb távú tervéhez, az emberrel megvalósuló holdutazáshoz. A három szakaszra osztott program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be, majd 2024 körül mindezt követné a kínai űrhajós Holdra szállása. 2008-ban a Sencsou-7 űrhajóval három kínai hajtott végre űrutazást, egyikük űrsétát is tett. A kínai Hold-kutatás célja többirányú: a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon túl Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!