Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Óriási a Yellowstone alatti szupervulkán

2013.12.16. 14:14

Az amerikai Yellowstone park alatt fekvő szupervulkán jóval nagyobb, mint azt korábban sejtették. Egy új tanulmány szerint a szupervulkán kiterjedése akár 2,5-szer nagyobb lehet.

A Utahi Egyetem kutatócsoportja szerint az üreg kiterjedése kilencven kilométer is lehet, ez 200-600 köbkilométer olvadt követ tartalmaz. Bob Smith professzor azt mondta, hogy már nagyon régóta dolgoznak a területen, és tudták, hogy nagyobb a szupervulkán, mint gondolták. Az eredmények azonban megdöbbentőek voltak.

Ha a yellowstone-i vulkán ma törne ki, a következmények katasztrofálisak lennének. Erre azonban nem számítanak a kutatók, az utolsó kitörés 640 ezer évvel ezelőtt történt. Az egész észak-amerikai kontinenst beborította vulkáni törmelékkel, és a világ időjárására is hatással volt.

A kutatók most pontosabb képet kaptak arról, hogy mi van a föld alatt. Jamie Farrell, az egyetem kutatója azt mondta, hogy minden rezdülést, földrengést megfigyelnek a Yellowstone környékéről, és követik a szeizmikus hullámokat is, amelyek megkerülik a Földet.

A kamra hatalmas méretű, mélysége 2–15 kilométer között mozog, kilencven kilométer hosszú és 30 kilométer széles. A kutatók arra használják az új adatokat, hogy jobban meg tudják jósolni a lehetséges kockázatokat. Bob Smith azt is hozzátette, hogy maguk a kutatók sem biztosak abban, hogy kitör-e még egyszer a vulkán. Egyesek azonban úgy gondolják, hogy már régóta esedékes egy ilyen kitörés, mert nagyjából 700 ezer évente tör ki a Yellowstone.