Vulkánok szúrják át az örvénylő felhőket

2013.12.16. 10:41

A Nemzetközi Űrállomásról készítették ezt a megdöbbentően szép fotót az Aleut-szigetek négy nagy vulkánjáról. A Carlisle, Cleveland, Herbert és Tana vulkánok havas csúcsai jóval a felhők fölé emelkednek.

Az Aleut-szigetek a Csendes-óceán északi részén húzódó szigetlánc. Legnyugatibb, Oroszországhoz tartozó tagjait leszámítva az Amerikai Egyesült Államok Alaszka tagállamának része. Az összesen 1900 km hosszan sorakozó, kis területű szigetek vulkanikus eredetűek.

A Cleveland vulkán 1730 méterre magasodik a tengerszint fölé, ez az egyik legaktívabb vulkán az Aleut-szigeteken. Legutóbb májusban tört ki, 2006-os kitörését pedig a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Az 1620 méteres Carlisle vulkán utolsó dokumentált kitörése 1828-ban volt, de 1987-ben is volt egy nem megerősített kitörése. Az 1280 méteres Herbert vulkánról nem ismert olyan feljegyzés, amelyben kitöréséről írtak volna. A Tana a legalacsonyabb a maga 1170 méterével, hasonlóan a Herberthez, a Tana legutóbbi kitöréséről sem tudunk semmit.

A képen alacsonyan formálódó felhőket és ködöt láthatunk. Ezenkívül láthatjuk, a szél hogyan áramlik a szigetek körül. A Cleveland vulkán mellett egy Kármán-féle örvénysort is megfigyelhetünk. A jelenség a magyar származású Kármán Tódorról kapta nevét, ő írta le először az elméleti magyarázatát. Amikor hosszabb ideig nagy sebességű levegő áramlik egy irányba, akkor a szigetek és hegyek mögött örvények keletkezhetnek.

A Kármán-féle örvénysort sokszor megfigyelhetjük a természetben, nagy szélben például a zászlók lobogását a széleken leszakadó örvények hozzák létre. Otthon is létrehozhatjuk a kísérletet, elég egy vékony papírlapot gyorsan végighúzni a levegőben a lappal párhuzamos irányban, a papír ilyenkor berezeg.  • Hírek
  • Hírek