István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Egyesült két japán sziget

2013.12.30. 09:37

Nem mindennapi események történtek karácsonykor Japán partjainál. A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze. Az egész egy hónappal ezelőtt kezdődött. November 20-án a Csendes-óceánban zajló vulkanikus folyamatok következtében új sziget alakult ki Japán mellett, Tokiótól nagyjából ezer kilométerre délre. A Niijima névre keresztelt képződmény egy másik sziget, Nishini-shima mellett ötszáz méterre bukkant fel. Mindkét sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, lemeztektonikailag pedig a Mariana szigetív része.

Az ilyen szigeteknél nem ritka, hogy visszasüllyednek, a Niijimával azonban nem ez történt. Először hízásnak indult. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője így írta le: a kezdeti freatomagmás kitöréseket, amelyek a forró magma és a hideg víz keveredése következtében zajló robbanásokkal járnak, felváltották a stromboli-típusú kitörések és lávaöntések. A freatomagnás kitörések során apró vulkáni szemcsékből álló üledék jön létre, amit a tengervíz könnyen elmoshat. A stromboli-típusú robbanásos kitörés viszont ellenállóbb bazaltsalakot, esetenként ellenálló fröccskúpot épít.

nishinoshima131226b 800
Fotó: Japán Parti Őrség

December 20-ra a sziget mérete már elérte a 120 ezer négyzetmétert. A lávafolyások most már észak-északnyugati irányba terpeszkedtek, azaz a kis sziget folyamatosan közeledett a Nishino-shima szigethez. December 25-re már nagyon közel voltak egymástól, csak egy 10 méteres szoros választotta el őket.

A két sziget december 26-án egyesült, ami azt is jelenti, hogy a Niijima sziget, mint önálló sziget megszűnt létezni. Egy hónapig létezett.