Jenő
-3 °C
6 °C

Egyesült két japán sziget

2013.12.30. 09:37

Nem mindennapi események történtek karácsonykor Japán partjainál. A heves vulkánkitörések alatt új sziget alakult, majd egy másik szigettel nőtt össze. Az egész egy hónappal ezelőtt kezdődött. November 20-án a Csendes-óceánban zajló vulkanikus folyamatok következtében új sziget alakult ki Japán mellett, Tokiótól nagyjából ezer kilométerre délre. A Niijima névre keresztelt képződmény egy másik sziget, Nishini-shima mellett ötszáz méterre bukkant fel. Mindkét sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, lemeztektonikailag pedig a Mariana szigetív része.

Az ilyen szigeteknél nem ritka, hogy visszasüllyednek, a Niijimával azonban nem ez történt. Először hízásnak indult. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője így írta le: a kezdeti freatomagmás kitöréseket, amelyek a forró magma és a hideg víz keveredése következtében zajló robbanásokkal járnak, felváltották a stromboli-típusú kitörések és lávaöntések. A freatomagnás kitörések során apró vulkáni szemcsékből álló üledék jön létre, amit a tengervíz könnyen elmoshat. A stromboli-típusú robbanásos kitörés viszont ellenállóbb bazaltsalakot, esetenként ellenálló fröccskúpot épít.

nishinoshima131226b 800
Fotó: Japán Parti Őrség

December 20-ra a sziget mérete már elérte a 120 ezer négyzetmétert. A lávafolyások most már észak-északnyugati irányba terpeszkedtek, azaz a kis sziget folyamatosan közeledett a Nishino-shima szigethez. December 25-re már nagyon közel voltak egymástól, csak egy 10 méteres szoros választotta el őket.

A két sziget december 26-án egyesült, ami azt is jelenti, hogy a Niijima sziget, mint önálló sziget megszűnt létezni. Egy hónapig létezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?