Zsolt
5 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Gömbhallal tépnek a delfinek

2013.12.30. 16:00

A delfineket gyakran hasonlítják az emberekhez, de úgy tűnik, nemcsak a jó dolgokban hasonlítanak ránk, hanem néhány vegyes megítélésű szórakozásban is: filmesek megfigyelték, hogy az úszó emlősök mérgező gömbhalakkal tépnek be.

A BBC új, Dolphins: Spy in the Pod című tévésorozatához filmezték le, ahogy a delfinek úszkálnak a gömbhalak körül. A kutatók szerint az emlősök saját élvezetükre használják az eredetileg védekezésre kifejlesztett mérget.

Meglökik a halat az orrukkal, így a méreg egy része a vízbe jut, aztán gyakorlatilag transzba esnek: látszik, ahogy a víz felszínén lebegnek, és saját magukkal vannak elfoglalva. A felvételek alapján a delfinek 20-30 percig is játszanak a gömbhalakkal, pedig más táplálékkal nem töltenek ennyi időt, és azokat egyből apró darabjaira szedik. Rob Pilley zoológus és sorozat producere szerint ez az első alkalom, hogy lefilmezték delfinek ilyen viselkedését. 

A felvételeket John Downer készítette a BBC1-nek. A filmes korábban rejtett kamerákkal örökítette meg a pingvinkolóniák életét Spy In the Huddle című sorozatában, és most is álcázott, víz alatti kamerákat használt.

Egy év alatt közel 900 óra nyersanyagot készítettek Amerikában, Costa Ricán, Dél-Afrikában, Argentínában és Ausztráliában. A gömbhalas jeleneteket Mozambik vizeinél vették fel. A filmesek 1500-szor merültek, körülbelül 3 ezer órát töltöttek a tengeri állatok filmezésével.