Gusztáv
3 °C
7 °C

Milyen hideg van Wisconsinban? A levegőben fagy meg a víz, olyan

2014.01.07. 10:22

Látványos bemutatóval szemléltette egy amerikai meteorológus, milyen hideg is van mostanában Wisconsin állam egyes városaiban: forró vizet dobott fel a levegőbe, ami azonnal megfagyva jéggé és hóvá változott. A felvétel idején mínusz 28 Celsius-fok volt, de a metsző szél miatt a hőérzet inkább mínusz ötven körül mozgott.

Bár ahhoz, hogy a videón látható hógyártás működjön, kell egy kis trükközés, a dolog ugyanis hideg vízzel nem működik. A jelenség lényege a forró víz és a hideg levegő közti nagy különbség. A forró víz viszkozitása lecsökken, így a levegőbe feldobva sokkal kisebb cseppekre esik szét, mint hideg állapotban. A sok csepp miatt megnő a felület, ahol a víz párologni tud, azt viszont nagyon gyorsan, így alakul ki a látványos felhő. A videó főszereplője hideg vízzel is megismételte a kísérletet, az azonban a megszokott módon, látványos átváltozás nélkül, folyékony halmazállapotban placcsant a hóba. A kísérletnek két lehetséges vége van: a nagy mennyiségű gőz mellett vagy képződik kisebb mennyiségű hókristály a levegőben lévő sórészecskékre tapadva, vagy nem. Ez utóbbi főleg nagyon alacsony páratartalomnál fordul elő, viszont ilyenkor valamivel kisebb, -20 Celsius-fokos hideg is elég lehet a sikerhez.

Hasonló kísérletet mutat be egy Ontario államban, Kanadában készített videó. Ebben egy vízipuska és a még nagyobb hideg a főszereplő: South Porcupine-ban -40 Celsius-fokot mértek. A hideg víz önmagában itt sem lenne elég, a puskába forró vizet töltöttek.

Érdekesség, hogy az USA más területein is rekordok dőlnek, Miamiban például 28 Celsius-fokos meleg volt ugyanakkor, amikor a wisconsini felvétel készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!