16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A Földről fotóztak le egy exobolygót

2014.01.08. 11:34

Kiadták az exobolygó-figyelő földi távcső, a Gemini Planet Imager első, még tavaly novemberben elkészített fényképét. A képen a 63,4 fényévre levő Beta Pictoris b nevű bolygó látható. A GPI célja, hogy biztosítsa a Kepler űrtávcsőhöz hasonló eszközökkel azonosított exobolygók közvetlen megfigyelését.

BetaPic
Fotó: Gemini Planet Imager

A Chilében felállított, nyolcméteres tükörrel szerelt Gemini távcsőre szerelt extra eszközként működő GPI építői azt mondják, hogy az új megoldás minden eddigi eszköznél tízszer nagyobb teljesítményre képes. Bruce Macintosh, a szerkezetet összeállító Lawrence Livermore National Laboratory munkatársa szerint „egy perc alatt lefotózhatunk olyan bolygókat, amiknek megfigyeléséhez korábban egy órára volt szükség”.

A GPI egy ultraérzékeny infravörös-detektor, ami főleg a Jupiterhez hasonló, fiatal csillagok körül keringő bolygók megfigyelését teszi lehetővé. A Keplerrel ellentétben közvetlenül a bolygót keresi, nem pedig a csillag fényerejének csökkenéséből következtet a bolygó áthaladására. A csillagot egy koronagráffal ki is takarják, hogy a fénye minél kevésbe zavarja a megfigyelést, így olyan tulajdonságokat is megmutathat, amit a Kepler csak áttételesen vagy egyáltalán nem képes. Macintosh szerint ez olyan, mintha közvetlenül a megfigyelt bolygó légköréből vennének adatokat. A befogadott fény színelemzéséből a csoport a bolygó összetételére és felszíni hőmérsékletére is következtethet.

A most kiadott, Beta Pictoris b-ről készült képpel kapcsolatban a szakemberek elmondták, hogy valóban egy perc alatt készült, így némi állítgatással és finomítással sokat javíthatnak az eredményen. A csoport februárban ad ki összefoglalót a távcső használatának első tapasztalatairól, 2014 második felében pedig nagyszabású bolygómegfigyelési sorozatba kezdenek, így további eredményeket csak ennek végeztével várhatunk.  • Hírek
  • Hírek