Világméretű összefogás a Mars-utazásért

2014.01.14. 09:12

A legnagyobb űrügynökségek összefognak annak érdekében, hogy embert juttassanak a Marsra. A nagyszabású egyezséget január 9-én kötötték meg Washingtonban egy űrkutatási konferencián, amelyen részt vett az Egyesült Államok mellett Oroszország, Japán, Kína és természetesen az Európai Unió képviselői is.

A megállapodásban nincsen pontos dátum arról, hogy mikor indulna a küldetés, de komoly célként fogalmazták meg a közép- és hosszútávú tervek között. A közös közleményben arról írnak, hogy a konferencia résztvevői felismerték, hogy az emberi és ember nélküli űrkutatás és felfedezések hasznot hoznak az emberiségnek.

Jóval sikeresebbek lehetnek ezek, ha összefognak a különböző űrügynökségek és hosszútávú célként megfogalmazzák a Mars felfedezését.

A megállapodás ugyanazon a héten született, amikor Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy meghosszabbítja a Nemzetközi Űrállomás küldetését 2024-ig. Az ISS fenntartására évi 3 milliárd dollárt fordít a 17 milliárd dolláros büdzséből gazdálkodó NASA.

Az Egyesült Államok már korábban nyilvánosságra hozott olyan terveket, amelyek szerint a 2030-as években indítaná útnak az első űrhajósokat a Mars felé. De az még elég homályos terv volt, a mostani összefogással nagyobb az esély arra, hogy tényleg megvalósuljon.

Összesen harminc ország tagja a Space Exploration Forumnak, amely időről időre összeül és nagyszabású célokat fogalmaznak meg. Most Washingtonban üléseztek, a következő találkozó Japánban lesz 2016-ban vagy 2017-ben.  • Hírek
  • Árfolyam