80 éve halott gyilkos áldozatát keresik

2014.01.15. 14:22

Egy több mint 80 éve történt gyilkosság áldozatát próbálja azonosítani egy egyetemi kutatócsoport. 1930. november 6-án Northamptonban fejbe vertek egy férfit, aki végül egy lángoló autóban halt meg. Az elkövetőt, Alfred Rouse-t ugyan elkapták és fel is akasztották, de az összeégett áldozatát sosem tudták azonosítani, és Rouse sosem árulta el, ki volt – a titkot magával vitte a sírba.

Az MTI a BBC cikkére hivatkozva azt írja, a Leicester Egyetem kutatói DNS-vizsgálattal próbálják kideríteni, ki volt Rouse áldozata.

Megrendezte a saját halálát

A gyilkosság után több évtizeddel Samantha Hall a saját családfáját kutatta, amikor a nagyanyja elárulta neki, hogy szerinte a Rouse-gyilkosság áldozata Hall nagybátyja, William Thomas Briggs lehetett. Briggs 1930-ban, egy novemberi napon elindult az orvoshoz, és soha többé nem látták. Az 1950-es években Briggs családja arra kérte a northamptonshire-i rendőrséget, hogy nyissák újra a gyilkosság aktáját. A család azt gyanította, hogy Briggs és Rouse útjai keresztezhették egymást, amikor Rouse megrendezte a saját, látszólagos halálát.

Rouse-ról tudni kell, hogy az első világháborúban fejsérülést szenvedett, és emiatt személyiségzavar alakult ki nála. Valószínűleg emiatt lett szexmániás is: Rouse-nak legalább két törvénytelen gyereke volt, és mivel többfelé kellett gyerektartást fizetnie, komoly anyagi gondjai voltak. Emiatt úgy döntött, inkább elhiteti a világgal, hogy meghalt.

A rendőrség annak idején úgy vélte, Rouse áldozata egy hajléktalan csavargó lehetett. Az eszméletlen áldozatát Rouse a vezetőülésbe ültette, és néhány saját személyes holmiját is mellé tette, mielőtt rágyújtotta az autót. Remélte, hogy a tűz észrevétlen marad a kora reggeli órákban, de két fiatal észrevette a lángokat. Az autó rendszámtáblája még nem égett ki, így sikerült azonosítani a Cardiffba menekült Rouse-t, akit később elkaptak.

Már tudják, de nem árulják el

Hall 2012-ben kereste meg a northamptonshire-i rendőrséget, remélve, hogy a DNS-analízissel sikerül felderíteni az ügyet. A rendőrség viszont lezártnak tekintette az ügyet, mivel Rouse-t végül elítélték. Hall családja ekkor a Leicesteri Egyetemhez fordult; a kutatóiknak végül sikerült szerezniük a szövetmintából, amit még 1930-ban vettek az összeégett áldozattól.

Ha a szövetminta elég mitokondriális (csak anyai ágon öröklődő) DNS-t tartalmaz, a kutatók megalkothatják az áldozat DNS-profilját, és összevethetik azt a családtól vett mintákkal. Az eredményt ők már ismerik, de csak a BBC The One Show-ban fogják megosztani a családdal. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport