Ivó, Milán
EUR 384,59 Ft
USD 363,23 Ft
5 °C
26 °C

Hátfájós lehetett egy ősgyík

2014.01.16. 09:21

Egy 220 millió éves ősi krokodilgyík kövületének vizsgálata szerint már az ősállatoknak is lehettek hátfájdalmaik – írja az MTI. Az új kutatás azért érdekes, mert csontbetegségekre utaló állati kövületekről eddig nem sok elemzés készült.

A berlini Természettudományi Múzeum kutatói az Angistorhinopsis ruetimeyeri nevű krokodilgyík maradványait tanulmányozták. A kövületeken kimutathatók a gerincoszlop gyulladásának jellegzetes nyomai.

A gyíkokkal és a krokodilokkal is rokonságban álló ősállatnak már a fiatal éveiben is komoly hátfájása lehetett. A tudósok CT-vel világították át a csontokat, és a gerincoszlop három helyén is találtak kinövéseket; ezek a spondylarthropathia jelei, ami legalább 2-5 ízületet érint. Ilyenkor az ízületek közti térben olyan csonttömeg képződik, amely kiszorítja a lágy porcot.

Hasonló betegség embereknél is kialakulhat. Az egyik változata, a Behtyerev-kór annyira merevvé teheti a gerincoszlopot, hogy a páciensnél előre dőlő kényszertartás alakulhat ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás