Vendel
6 °C
19 °C

Rosszul teljesítenek és boldogtalanok a magyar gyerekek

2014.01.18. 14:28

Már a magyar interneten is osztogatják azt a grafikont, amely szerint nemcsak a PISA-teszten szerepeltek le a magyar diákok, de még ráadásul boldogtalanok is. (A felmérést háromévente készítik el 65 ország részvételével, a 2012-es legutóbbit 510 000 olyan diák töltötte ki, akiknek az életkora 15 év 3 hónap és 16 év 2 hónap között volt.)

Jake Levy, a Buzzfeed "adatelemzője" egy koordinátarendszerben ábrázolta a tavaly év végén megjelentetett felmérés két mérőszámát: magukat a teszteredményeket, illetve a "Boldognak érzem magam az iskolában" kérdésre adott válaszokat. És hát lehet szörnyülködni: a magyarok a rosszul teljesítő, boldogtalan negyedbe kerültek. (Bár legalább annak a felső részében vagyunk, szóval a középmezőny aljáról van inkább szó.)

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: Buzzfeed.com

A legjobban teljesítő és legboldogabb gyerekek ezekben az országokban vannak:

 1. Szingapúr
 2. Tajvan
 3. Svájc és Hongkong
 4. Liechtenstein
 5. Sanghaj (Kína)
 6. Japán
 7. Izland
 8. Vietnam
 9. Makaó (Kína)

A legrosszabul teljesítő és legboldogtalanabbak pedig ezekben:

 1. Katar
 2. Argentína
 3. Ciprus
 4. Görögország
 5. Szlovákia
 6. Románia
 7. Tunézia
 8. Oroszország és Montenegró
 9. Jordánia

Az összehasonlítás persze becsapós, mert az ilyen típusú ábrázolások miatt könnyen feltételezzük, hogy egyenes összefüggés van a két változó között, de ezt azért így túlzás lenne kijelenteni. Ellenben hadd javasoljuk érdekes cikkünket a PISA-fiaskóról, lehetséges okairól és az összehasonlítás nehézségeiről  >>>