11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Elromlott a kínai holdjáró

2014.01.25. 15:28

Műszaki probléma akadályozza a Jáde nyúl nevű kínai holdjáró tökéletes működését, a zavar elhárításán dolgoznak a kutatók, írja a kínai médiára hivatkozva az MTI. A nemzetvédelem tudományos, technikai és ipari főhivatalának közléséből csak annyi derül ki, hogy „a Hold bonyolult felszíni körülményei" okoztak problémát.

Az incidens nem sokkal azelőtt történt, hogy a holdjárót az elkövetkező, rendkívüli hideggel és sötétséggel járó holdi éjszaka idejére másodjára is hibernálták, vagyis nyugalmi állapotba helyezték. A Jáde nyulat egyszer már hibernálták, két hete aktiválták újra.

A kutatóberendezést a Csang'o-3 űrszonda szállította a Holdra tavaly decemberben. Eredetileg három hónaposra tervezett küldetése során a felszín alatti geológiai alakzatokat térképezné fel, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét vizsgálná. Eddigi tudományos vizsgálataihoz radarja, panoráma-kamerája, röntgenkészüléke és infravörös képalkotó berendezése volt a segítségére.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amely sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon, amire már csaknem negyven éve nem volt példa.  • Hírek
  • Bankszámla