Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A Magellán-pingvinek nem bírják a klímaváltozást

2014.01.31. 19:50

A klímaváltozás jelentős szerepet játszik az Argentínában élő Magellán-pingvinek (Spheniscus magellanicus) fiókáinak pusztulásában – írja az MTI a Plos One című tudományos folyóirat tanulmányára hivatkozva. 

A 27 éven át folytatott kutatásban azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a világ legnagyobb Magellán-pingvin kolóniájára, amely a sivatagos Punta Tombo-félszigeten él. Évente mintegy 200 ezer pár pingvin fészkel az Atlanti-óceánba nyúló félszigeten, az állatok szeptembertől februárig tartózkodnak a területen, hogy kiköltsék fiókáikat.

Az utódok élete azonban szinte már az első perctől veszélyben van: a fiókák túlságosan nagyok ahhoz, hogy a szüleik rájuk ülve melegen tartsák őket és túl fiatalok ahhoz, hogy vízálló tollazatuk legyen. Ennek következtében a fiatal pingvinek különösen sebezhetőek az esőzések által és, ha átáznak, szüleik minden erőfeszítése ellenére is általában elpusztulnak. A fiókák a szélsőségesen meleg időjárási feltételeket sem bírják, mivel a többiekkel ellentétben ők nem tudják lehűteni magukat a vízben.

A félszigetről származó adatok legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a fiatal példányok túlélésére. A tanulmány készítői szerint a gyakori esőzések és hőmérsékleti szélsőségek formájában jelentkező éghajlati változékonyság jelentősen erősödött az elmúlt ötven évben, számos fióka halálát okozva.

„Ez az első hosszú távú tanulmány, amely azt mutatja, hogy a klímaváltozás jelentős hatással van a fiókák túlélésére és a pingvinek szaporodási sikerére” – mondta a Washingtoni Egyetem professzoraként dolgozó Dee Boersma, a tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek úgy vélik, hogy a pingvinek táplálékául szolgáló halak viselkedésének megváltozása is hozzájárul a fiókák magas halálozási arányához. Mint aláhúzták, a vizsgált időszakban a felnőtt példányok egyre később érkeztek meg a fészkelőhelyre, valószínűleg azért, mert a táplálékuk is egyre később jelent meg a területen.

A kutatók szerint minél később bújnak ki a fiókák a tojásból, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy még nagyon sebezhetőek lesznek a novemberben és decemberben érkező viharok idején – adta hírül a BBC.