Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az ISS-en lesz a világ leghidegebb pontja

2014.02.03. 09:31

A NASA arra készül hogy az ismert univerzum leghidegebb helyét hozza létre a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A Cold Atom Lab néven futó kísérletet egy 2016-ban fellőtt rakétán szállítják majd fel az ISS-re, a kísérletek fő célja a kvantumfizikai jelenségek jobb megértése.

Nem véletlen, hogy a kísérleteknek az űrállomás ad helyet, a szakemberek szerint a mikrogravitációs környezet sokat segít majd abban, hogy a földi körülményekhez képest sokkal kisebb erőfeszítéssel sokkal hidegebb hőmérsékletet érjenek el. A cél 100 pikokelvin fok, ez az abszolút nulla foknál mindössze a fok tízmilliárdod részével magasabb. A várakozások szerint ezen a hőmérsékleten az anyag egy olyan halmazállapotba kerül, ahol sem a gázokra, sem a folyadékokra, sem a szilárd anyagokra jellemző szabályok nem érvényesek.

A kvantumfolyadék halmazállapotként ismert állapotot általában inkább gondolatkísérletekben, elméletben szokták vizsgálni, így a pikokelvin elérése nagy áttörés lehet. A NASA szakemberei szerint a kísérletben akár 20 másodpercig is fent tudják majd tartani a különleges állapotot, a lehűtött atomcsomagokat pedig akár szabad szemmel is lehet majd látni. Az eddigi hidegrekord 500 pikokelvin, ezt az MIT szakemberei érték el még 2013 szeptemberében.