Klaudia
-4 °C
2 °C

Megoldották a tengeri tündérkörök rejtélyét

2014.02.03. 10:23

Titokzatos tengerifűkörök nőnek a dán partok közelében, de eddig nem tudtuk, mi miatt nőnek pont ott és úgy, ahol és ahogy. A korábbi tippek szerint a földönkívüliek, második világháborús bombák vagy épp tündérek hozhatták létre a köröket, pedig valójában egy méreganyag áll a háttérben.

eelgrass-circles
Fotó: guardianlv.com

A varázslatos köröket zöld tengerifű alkotja, és a tengerfenéken látható sötét koszfoltok körül alakulnak ki. A körök némelyike akár 15 méter átmérőjű is lehet, a Balti-tengeren is sokszor láttak már ilyesmit. Először 2008-ban fotózták le, de 2011-ben is készültek felvételek. Jens Borum, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és Marianne Holmer, a Dél-Dániai Egyetem szakértője most egy tanulmányban azt állítják, hogy sem a világháborús bombáknak, sem az ufóknak nincs köze a körökhöz.

A biológusok magyarázata szerint a tengerifű egyszerűen kipusztul ott, ahol a fenék homokját olyan méreganyagok szennyezik be, amik jellemzően a mezőgazdasági termelés miatt jutnak a környezetbe.  A kör alakú telepek úgy jönnek létre, hogy a kör alakban terjedő tengerifű korábban kinőtt része egyszerűen elhal a mérgezés miatt, így a telep kerülete ugyan nő, de a belsejében folyamatosan pusztulnak a növények.

A szakemberek szerint ezek a méreganyagok a világon máshol is felgyűlnek a tengerfenék homokjában, így fontos lenne átfogó vizsgálatban megnézni, hol máshol pusztul még a tengerifű.

A szárazföldön is van hasonló érdekesség: volt olyan eset, ahol a kör alakban kipusztuló növényzetnél a szakemberek gombafertőzéssel magyarázták a jelenséget, de például a namíbiai sivatagban a növények föld alatti küzdelme okozza a tündérköröket. A Namib-sivatag füves területei összefüggően indultak, de az elmélet szerint a gyér csapadék és a táplálékszegény föld erős versenyt teremt a füvek között. Az erősebbek lenyúlják a vizet a szomszédoktól, így azok kiszáradnak, és kopár részek tagolják a tájat.