Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Óriásdínót találtak Kínában

2014.02.03. 10:21

Kínai és amerikai paleontológusok egy eddig nem ismert, növényevő dinoszauruszfajt írtak le egy friss tanulmányban. A 100 millió évvel ezelőtt, a mai Kína északnyugati vidékein élő óriás nem lesz a dínómániás szülők kedvence, legalábbis a könnyen megjegyezhető neve miatt semmiképp. A Jongdzsinglong datangi elnevezésű állat a Titanosauriák nemzetségébe tartozott.

image 1735e-Yongjinglong-datangi
Fotó: Li L-G et al.

Három fogat, nyolc gerinccsigolyát, a bal lapockát és néhány egyéb csontot a lábszárból Kanszu tartományban találták még 2008-ban. A Jongzsinglong datangi közepes méretű titanoszauria volt a maga 15-18 méteres hosszúságával, bár a kiásott példány a csontok vizsgálata alapján még fiatal volt, így a kifejlett példányok ennél még nagyobbak is lehettek.

Anatómiailag és a csontszerkezet alapján a faj nagyon hasonlít egy másik, szintén Kínában élő titanoszaurusz-fajhoz, az Euhelopus zdanskyihoz, de végül sikerült néhány fontos eltérést azonosítani. A lapocka például majdnem két méter hosszú, a csont két lapos oldala pedig tulajdonképp párhozamos – más fajoknál ez nem jellemző.