Felfedezték a büdös vaníliát

2014.02.04. 11:51

Eddig ismeretlen vaníliafajt fedeztek fel cseh kutatók tavaly Vietnamban, az új növényről készült fotókat is kiállítják a prágai botanikus kert márciusi orchideakiállításán, írja az MTI. Elképzelhető, hogy a kiállításon megtekinthető lesz az újonnan felfedezett faj, a Vanilla atropogon egy élő példánya is – közölte a CTK cseh hírügynökséggel a botanikus kert szóvivője, Veronika Podusková.

Vanilla atropogon
Vanilla atropogon
Fotó: Romana Rybková

Az orchideafélék közé tartozó növényt a dél-vietnami Hon Ba természetvédelmi területen, a Song Day patak partján találta a prágai intézmény botanikusa, Romana Rybková. Az új vaníliafaj egy széles kúszónövény, meglehetősen nagy, sárgászöld és vörösbarna virággal. Latin nevét (atro-pogon) a virág sötét és szőrös ajkáról kapta.

A Vanilla atropogon virágjának szokatlan színe és büdös szaga miatt valószínűnek tartják cseh szakemberek, hogy a növényt legyek porozzák be, szemben a vaníliafajok feltételezetten méhbeporzású többségével. Nem tudni, hogy a sötét szakállú vanília Vietnamon kívül is előfordul-e. A Vanilla atropogon felfedezésével hatra nőtt az ismert vaníliafajok száma a délkelet-ázsiai országban, az új növény nincs szoros rokonságban a többivel.  • Tippek
  • Hírek